Työterveyshuolto ammattisotilaan tukena
Työterveyshuolto on lakisääteistä toimintaa. Puolustusvoimissa työterveyshuoltoon kuuluu ennaltaehkäisevän ja työkykyä ylläpitävän työterveyshuollon lisäksi yleislääkäritasoinen työkykyä tukeva sairaanhoito ja erikoislääkärikonsultaatio.
Lisäksi työntekijöille voidaan tarpeen mukaan ja työterveyspsykologin kartoituksen pohjalta tarjota lyhytpsykoterapiaa.
Puolustusvoimien työterveyshuollossa on useita haasteita, jotka liittyvät fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Ammattisotilaiden työ on fyysisesti vaativaa. Tämä edellyttää jatkuvaa fyysisen kunnon ylläpitoa. Fyysinen työ voi johtaa tuki- ja liikuntaelinvaivoihin erityisesti vanhemmilla työntekijöillä. Työ voi olla henkisesti kuormittavaa. Siksi mielenterveyden tukeminen on keskeinen osa työterveyshuoltoa. Työn liikkuvuus ja kriisinhallintatehtävät asettavat erityisiä haasteita työterveyshuollolle. Työntekijöiden hyvinvoinnista ja työkyvystä on huolehdittava myös vaativissa olosuhteissa.
Varhainen puuttuminen terveysongelmiin on tärkeää. Haasteena on ollut saada työntekijät hakemaan apua ajoissa. Onneksi viime vuosina on kuitenkin tapahtunut positiivista kehitystä avoimuuden ja avun hakemisen suhteen. Työkyvyn aktiivisen tuen malli otettiin käyttöön vuonna 2019. Siinä on tavoitteena, että työkyvyn laskun merkkejä seurataan tarkasti työpaikalla ja työterveyshuollossa. Muutoksiin myös reagoidaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Ammattisotilaan työ on fyysisesti vaativaa. Tämä edellyttää jatkuvaa fyysisen kunnon ylläpitoa.
Valtakunnallinen työterveyshuollon suunnitelma laaditaan vuosittain yhteistyössä työterveyshuollon, työnantajan ja henkilöstöjärjestöjen kanssa. Vuoden 2025 työterveyshuollon painopisteet liittyvät erityisesti nuorten esimiesten ja ikääntyvien työntekijöiden jaksamiseen, yhteisen tilannekuvan luomiseen sekä työpaikkaselvitysten laadun parantamiseen. Hallintoyksikkö vastaa siitä, että sen työterveyshuoltopalveluiden tuottaja laatii työterveyshuollon toimintasuunnitelman noudattaen Puolustusvoimien valtakunnallista työterveyshuollon toimintasuunnitelmaa.
Työterveyshuolto toteutetaan ensisijaisesti Puolustusvoimien omana toimintana Sotilaslääketieteen keskuksen terveysasemien toimesta ja toissijaisesti ostopalveluna. Terveysasemat täydentävät työterveyshuoltoa sopimuskumppanin tuottamilla erikoislääkäri-, työfysioterapeutti-, työterveyspsykologi- tai muilla tarvittavilla asiantuntijapalveluilla sekä laboratorio- ja kuvantamispalveluilla. Sopimuskumppanin kilpailutus vuosille 2025–2029 on meneillään, ja palveluntuottaja varmistuu joulukuun lopulla. Hansel-kilpailutuksessa edellytetään työterveyshuollon palveluiden olevan enintään 50 kilometrin päässä työpaikasta. Sotilaslääketieteen keskus laatii Torni-tiedotteen yhdessä Logistiikkalaitoksen kaupallisen osaston kanssa kilpailutuksen voittajan varmistuessa.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Nato-tehtävät kiinnostavat
Aliupseeriliiton jäsentutkimuksen mukaan selvä enemmistö aliupseereista on halukas lähtemään Nato-tehtäviin, jos tällainen mahdollisuus tarjoutuu. Jäsenet näkevät, että ulkomaantehtävien tulee perustua vapaaehtoisuuteen.
-
Aliupseerikoulutus puolustushaaroissa
Aliupseerit hakeutuvat perustason koulutukseen vuoden kuluessa siitä, kun henkilö on rekrytoitu aliupseerin määräaikaiseen virkaan. Aliupseeriston koulutusnormin mukaan opinnot suunnitellaan niin, että pääosa opintokokonaisuudesta suoritetaan yhden vuoden aikana.
-
Koulutusjärjestelmään päivityksiä
Aliupseereiden koulutusjärjestelmän päivittäminen on alkanut. Muuttunut toimintaympäristö, aliupseereiden kehittyvät tehtävät ja kansainvälistyminen asettavat uusia vaatimuksia aliupseereiden osaamiselle.