Siirry sisältöön

Koulutusjärjestelmään päivityksiä

Aliupseereiden koulutusjärjestelmän päivittäminen on alkanut. Muuttunut toimintaympäristö, aliupseereiden kehittyvät tehtävät ja kansainvälistyminen asettavat uusia vaatimuksia aliupseereiden osaamiselle.

Vuonna 2023 Pääesikunta kartoitti puolustushaarojen tarpeet aliupseereiden koulutusjärjestelmän päivittämisestä. Selvityksen pohjalta Pääesikunta aloitti suunnittelutyön tulevaisuuteen katsovan ja kestävän koulutusjärjestelmän luomiseksi.

Ensimmäiset muutokset näkyvät tammikuussa Maasotakoulussa alkaneiden perustason yhteisten opintojen (PTOK Y) sisällöissä. Opetussisällöstä poistettiin erillinen voimankäytön ja suojeluharjoituksen oikeuksiin johtava opetus. Nämä asiakokonaisuudet sisällytettiin taistelutekniikan opintojaksoon. Suojeluvälinekoulutuksessa tavoitteena on, että aliupseeri osaa käyttää henkilökohtaisia suojavälineitä ja kouluttaa niiden käyttöönotto. Voimakeinojen käytössä osaamistavoitteena on tunnistaa hätävarjelun ja voimakeinojen käytön ero sekä käyttää voimakeinojen perustekniikoita.

Muutoksen yhteydessä lisätunteja kohdennettiin Aliupseerina Puolustusvoimissa -opintojaksoon. Uusina teemoina opintoihin lisättiin muun muassa virkamiehen oikeudet ja velvollisuudet sekä aliupseereiden henkilöasioiden hoito. Muutoksella pyritään syventämään aliupseereiden perehdyttämistä ja parantamaan tietoisuutta Puolustusvoimien virassa toimimiseen liittyvissä asioissa.

Englannin kielen opiskelu lisääntyy aliupseerien koulutuksessa. Jatkossa jokaisella tulee olla valmius esitellä omaa työtään ja työyhteisöään myös englanniksi. Perustason yhteisissä opinnoissa opetetaan suomenkielisten ammattitermien rinnalle myös englanninkielisiä termejä. Opintojen aikana aliupseerit suorittavat Introduction to Nato -verkkokurssin, Naton e-learning ympäristössä, JADL:ssa. Jatkossa aliupseerien koulutukseen sisältyy myös kansainvälisten kouluttajien luentoja.

Aliupseerien opintoihin sisältyy jatkossa tietoa Natosta sekä palvelus- ja koulutusmahdollisuuksista Naton organisaatiossa. Kriisinhallintatehtävissä sekä kansainvälisissä esikunnissa ja sotakouluissa työskennelleet ammattisotilaat osallistuvat jatkossa asiantuntijana opetukseen.


Janne Turunen
Luottamusmies, Maasotakoulu

Kuva: Janne Turunen

  • TIP-kyselyn hyödyntäminen – tuloksista kehittämiseen

    Työilmapiirikysely tehdään kaikille yli puoli vuotta Puolustusvoimien palveluksessa olleille. Nimettömänä suoritettavan kyselyn tehtävänä on seurata työilmapiiriin kuuluvia tekijöitä, kuten henkilöstön työmotivaatiota, me-henkeä ja esimiestyötä.

  • Oikeudellista apua jäsenille

    Oikeudellinen neuvonta ja asiantuntija-apu ovat tärkeä osa Aliupseeriliiton jäsenpalveluja. Jäsenet saavat palvelusasioihin liittyvää oikeudellista apua Asianajotoimisto Lindellin asiantuntijoilta. He ovat erikoistuneet ammattisotilaiden työn erityispiirteisiin.

  • Fyysisen toimintakyvyn arviointi muuttuu

    Sotilaiden fyysisen toimintakyvyn valtakunnalliset tavoitteet muuttuivat vuoden 2020 alussa. Samalla toimintakykyä mittaavat testit muuttuivat. Jatkossa kaikilla sotilailla on tehtäväkohtaiset toimintakykytavoitteet, iästä ja sukupuolesta riippumatta.