Yhteistoiminnalla vaikutat
Yhteistoiminta on työpaikkojen toimintakulttuuria, jossa työnantaja ja henkilöstö yhdessä pohtivat ratkaisuvaihtoehtoja työyhteisöihin. Tämä toimintatapa on lakeihin kirjattu oikeus ja velvollisuus.

Puolustusvoimissa yhteistoimintaa säätelee ja ohjaa valtion yhteistoimintalaki ja sopimus yhteistoiminnasta Puolustusvoimissa. Yhteistoiminnan piiriin kuuluvat kaikki työn tekemiseen, työoloihin ja työmenetelmiin kuuluvat asiat. Esimerkiksi työpiste ei siirry rakennuksesta toiseen ilman yhteistoimintamenettelyä. Yksittäinen virkamies ei siirry tehtävästä toiseen ilman välitöntä yhteistoimintaa. Yhteistoiminta ei ole päätöksentekoelin, vaan keskustelufoorumi, jossa jaetaan päätettävän asian kohdalta olennainen tieto päätöksentekijälle.
Välitön yhteistoiminta koskettaa jokaista
Työyksikön kokoukset ja viikkopuhuttelut tai -palaverit ovat välitöntä yhteistoimintaa. Näillä edistetään tiedonkulkua ja keskustelua. Tyypillisimpiä käsiteltäviä asioita ovat esimerkiksi työyhteisön tuleva toiminta, uusien ohjeiden ja määräysten käyttöönotto. Tilaisuudet ovat yleensä vuorovaikutuksellisia ja henkilöstöä osallistava keskustelu.
Välitöntä yhteistoimintaa on myös yksittäistä virkamiestä koskevat asiat. Silloin on kyseessä henkilökohtainen yhteistoimintamenettely, joka käydään ensisijaisesti esimiehen ja asiaa koskevan virkamiehen välillä. Tyypillisimmillään virkamiehiä koskevat asiat liittyvät siirtoihin ja tehtävään määräämisiin. Tässä tilaisuudessa yksittäisellä virkamiehellä on vaikuttamismahdollisuus omaan asiaansa ennen päätöksentekoa.
Edustuksellinen yhteistoiminta
Edustuksellinen yhteistoiminta Puolustusvoimissa toimii kolmella tasolla: paikallistason yhteistoimintaelin hallintoyksiköissä, aluehallintotasolla puolustushaaran yhteistoimintaelin sekä keskushallintotasolla Puolustusvoimien yhteistoimintaelin. Näissä yhteistoimintaelimissä jokaisella sopimuksen allekirjoittaneella järjestöllä on sovittu määrä edustajia.
Edustajat osallistuvat työnantajan järjestämiin, yhdessä sovittuihin yhteistoimintaelimien kokouksiin. Keskustason ja puolustushaaran yhteistoimintaelimien aliupseeriedustus nimetään Aliupseeriliiton toimesta. Paikallistasolla yhteistoimintaelimessä jäseniä edustavat paikallisyhdistyksen valitsemat Aliupseeriliiton edustajat. Riippuen hallintoyksikön koosta, paikallistasolla edustajia on yhdestä neljään ja heille on nimetty varaedustajat.
Yhteistoimintavalmiudet paranevat koulutuksella
Parhaimmillaan yhteistoiminta on työantajan ja henkilöstön välistä vuorovaikusta. Tämän yhteistyön tarkoituksena on käsitellä henkilöstöön liittyviä asiakokonaisuuksia, eri vaihtoehtoja ja vaikutuksia ennen päätöksen tekoa. Olemme monessa eri yhteyksissä kuulleet aidon yhteistoiminnan puuttuvan ja viralliset tilaisuudet on koettu valmiiden asioiden tiedottamiseksi.
Aliupseeriliitto kouluttaa luottamushenkilöitään parantamaan valmiuksiaan yhteistoiminnassa. Yhteistoiminnan peruskurssilla käsitellään yhteistoiminnan perusteita, yhteistoimintalakia, Puolustusvoimien yhteistoimintasopimusta ja yhteistoiminnan eri muotoja. Jatkokurssilla yhteistoimintaa tulee lisää syvyyttä kahden päivän käytännön kurssilla. Aliupseeriliiton näkökulmasta on tärkeää kouluttaa asiakokonaisuuksien hallintaa aktiivisille toimijoilleen. Koulutuksen myötä ymmärrys yhteistoiminnan hyödyistä kasvaa ja rohkeus aitoon yhteiseen, ennakoivaan käsittelyyn lisääntyy. Yhteistoiminta ei ole pelkkää tiedottamista ja kokousta, vaan vaikuttamista yhteisen hyväksi.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Henkilökohtainen yhteistoimintamenettely
Yksittäistä virkamiestä koskevia asioita, joita tyypillisimmillään ovat siirrot ja tehtävään määräämiset, käsitellään ensisijaisesti esimiehen ja tämän henkilön kesken niin sanotussa henkilökohtaisessa yhteistoimintamenettelyssä.
-
Tehtävään määräys toiselle paikkakunnalle
Puolustusvoimien virkamies on velvollinen siirtymään toiseen Puolustusvoimien virkaan tai tehtävään, kun se on tarpeen tehtävien hoidon ja asianomaisen palveluksen asianmukaista järjestelyjä varten (Laki puolustusvoimista 41 §).
-
Muutto- ja siirtokustannusten korvaaminen
Puolustusvoimien virkamies on velvollinen siirtymään toiseen Puolustusvoimien virkaan tai tehtävään, kun se on tarpeen tehtävien hoidon ja asianomaisen palveluksen asianmukaista järjestelyjä varten.