Siirry sisältöön

Vaativaa ja itsenäistä asiantuntijatyötä

Ilmataisteluvälinemekaanikko Harri Terrinen on työskennellyt 46 vuotta Puolustusvoimissa. Vaativassa asiantuntijatehtävässä työskentelevä ammattilainen ei ole kertaakaan katunut työnantajavalintaansa.

Kuva: Asta Ruuskanen

Terrinen aloitti työt Puolustusvoimissa kesäkuussa 1979. Asevarikon ovesta astui sisään 17-vuotias nuori mies, jolla oli tuore todistus ammattikoulusta ja into päästä töihin.

Olin juuri valmistunut asentaja-koneistajaksi ja kävin lähialueen konepajoilla kyselemässä työpaikkaa. Niissä ei tärpännyt, mutta sain puhelimella Asevarikko 3:n toisen osaston päällikön Raimo Rauhalan kiinni. Sovin tapaamisen ja aloitin pian asentajana Puolustusvoimilla. En ole katunut päätöstäni.

Terrisen työpaikka, Ilmavoimien varikon lentotekniikkakeskuksen ilmataisteluvälinesektori, on osa 3. Logistiikkarykmenttiä. Rykmentti tukee Puolustusvoimien logistiikan ja huollon järjestelyjä pohjoisen Suomen alueella ja tuottaa sotilasilmailun materiaalin täydennys- ja kunnossapitopalveluita. Rykmentti varastoi sotavarustusta, toteuttaa kunnossapitotehtäviä ja tukee joukkoja huollon järjestelyissä.

Ilmataisteluvälinemekaanikon työ on vaativaa, itsenäistä asiantuntijatyötä. Vastuullinen työ vaatii pitkää perehdytystä puolustushaaraan ja toimialaan sekä syvällistä ilmataisteluvälineistön tuntemusta.

Me vastaanotamme, huollamme, testaamme ja korjaamme hävittäjissä olevia ohjuksia ja pommeja. Teemme työmme omalla työpisteellä. Toimitilamme ja täällä olevat testilaitteet on tehty juuri tätä työtä varten. Työmme on erittäin tarkkaan määriteltyä.

Terrinen kertoo, että Puolustusvoimissa on neljä ilmataisteluvälinemekaanikkoa. He kaikki työskentelevät samassa paikassa. Terrisen sektorilla henkilöstö tekee päivätyötä, liukuvalla työajalla. Osa tehtävistä vaatii aina kahden mekaanikon läsnäoloa.

Tavoitteena on, että me kaikki osaamme tehdä samoja asioita. Kaikilla on samat pätevyydet ja kaikki tekevät samoja töitä.

Kuva: Ilmavoimat

Taisteluvälinealan tehtävissä 46 vuotta

Terrinen on kasvanut asiantuntijaksi 46 vuoden aikana työskentelemällä Ilmavoimallisessa toimintaympäristössä monipuolisissa taisteluvälinealan tehtävissä.

Ensimmäisen asentajatehtävän jälkeen työskentelin lataamotyöntekijänä ja olin 18 vuotta työnjohtajana räjähdelataamossa. Ilmataisteluvälinemekaanikkona olen työskennellyt 19 vuotta.  Olen päässyt tekemään monipuolista työtä. Olen ollut tyytyväinen myös palkkatasoon.

Oman toimialan tehtävien lisäksi pelastus- ja suojelutehtävät ovat kiinteä osa Terrisen työtä. Hän toimii työpaikallaan suojelujohtajana ja työturvallisuuskorttikouluttajana. Hän kuuluu myös sotilaspalokuntaan.

Terrinen jää eläkkeelle syksyllä 2026. Ennen sitä, 46 vuoden aikana omaksutut tiedot ja opitut taidot tulee siirtää uudelle sukupolvelle. Uusien asiantuntijoiden löytäminen ja kouluttaminen on pitkäjänteistä työtä.

Meidän tulee tuntea ihmiset, jotka koulutamme näihin tehtäviin. Meillä on nyt koulutuksessa kaksi uutta työntekijää. He ovat olleet talossa yli 10 vuotta ja heitä on koulutettu pitkään. Heillä on kokemusta lennostosta ja asejärjestelmistä.

Terrinen on suorittanut melkoisen määrän ammattitaitoa ylläpitäviä ja edistäviä kursseja ammattikoulusta valmistumisen jälkeen. Kurssitodistukset ovat tallella ja hyvässä järjestyksessä kansiossa.

Laskin kansiossa olevan yli 100 todistusta erinäisistä koulutuksista. Olen suorittanut asepuoleen, turvallisuuteen ja työsuojeluun liittyviä koulutuksia ja osallistunut myös Puolustusvoimien kumppanien järjestämiin koulutuksiin. Työnantaja on saanut rahoilleen vastinetta.

Henkilöstön edustajana koko työuran

Terrinen on ollut koko työuransa mukana erilaisissa työhön liittyvissä luottamustehtävissä. Tällä hetkellä hän on oman työpaikkansa luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu. Lisäksi hän on työpaikkansa yhteistoimintaelimessä varajäsen. Hän on ollut pitkään myös oman aliupseeriyhdistyksensä hallituksessa.

Luottamustehtävissä on ollut aina melko rauhallista. Luottamusmiehenä haluan olla läsnä ja kuunnella jäseniä. Olen pitänyt välittömiä neuvonpitoja komentajien kanssa, mutta ikinä ei ole ollut riitoja.

Myös henkilöstön edustajana Terrinen on halunnut kehittää osaamistaan osallistumalla säännöllisesti luottamusmiehille järjestettävään koulutukseen.

Terrinen on seurannut pitkään tänä vuonna 60 vuotta täyttävän Aliupseeriliiton edunvalvontatyötä. Hän on huomannut positiivista muutosta liiton toiminnassa.

Aliupseeriliitto ja sen luottamushenkilöt ovat aikaisempaa paremmin näkyvillä ja ajan hermolla. Tieto kulkee nopeasti liitolta luottamushenkilöille. Toiminnan vaikuttavuus on parantunut. Liiton toiminta edistää kaikkien yhteistä hyvää.

Teksti: Asta Ruuskanen

  • Uusi ura eläkkeellä

    Ylivääpeli Tapani Back (59) jäi eläkkeelle tilannevalvojan tehtävästä vuonna 2013. Vuoden mittaisen vapaan ja perusteellisen pohtimisen jälkeen hän aloitti kiinteistönvälittäjänä vuoden 2015 alussa. Hänellä on nyt takanaan viisi vuotta menestyksekästä uraa uudessa ammatissa.

  • Sotatyö ei ole rakettitiedettä

    Vuoden aliupseeri ylipursimies Hannu Unger (49) on palvelut puolustusvoimia neljännesvuosisadan ajan. Tällä hetkellä Unger toimii Ilmasotakoulussa esikuntamestarina. Hänen haaveenaan on päästä joskus huollon tehtäviin.

  • Parasta työssäni ovat ihmiset

    Jussi Niemi (37) ilmaisi heti halukkuutensa kun aliupseerille avautui mahdollisuus toimia aliupseereiden henkilöstöasioiden hoitajana Ilmasotakoulussa. Tehtävän hoitajalta vaaditaan Niemen mukaan hyviä sosiaalisia taitoja, sopivalla sotilaallisuudella höystettynä. Tehtävässä vaaditaan myös tarkkuutta.