Siirry sisältöön

SYKE mittaa työyhteisön toimivuutta ja työhyvinvointia

Puolustusvoimien uudistettu työyhteisökysely nosti esille syitä työntekijöiden kuormitukselle ja työuupumukselle. Kyselyyn vastasi 75 % henkilökunnasta.

Kuva: Henri Hakulinen

Työturvallisuuslain mukaan työolosuhteiden arvioiminen ja kehittäminen on osa työnantajan lakisääteistä toimintaa. Työyhteisökyselyn tarkoitus on seurata henkilöstön kokemuksia ja mielipiteitä omasta työhyvinvoinnista, työn sujuvuudesta, yhteistyön toimivuudesta ja johtamisesta.

Puolustusvoimien uusi työyhteisökysely SYKE korvasi kunnioitettavaan 25 vuoden ikään ehtineen työilmapiirikyselyn (TIP). Puolustusvoimien henkilöstö vastasi uuteen työyhteisökyselyyn ensimmäistä kertaa syksyllä 2024. Työnantajana Puolustusvoimat haluaa olla sormi työntekijänsä pulssilla, siitäpä on hoksattu naseva nimi kyselylle: Syke. Uuteen kyselyyn vastasi 75 % henkilöstöstä.

Työilmapiirikyselyn modernisointi alkoi vuonna 2021. Seuraavana vuonna yhteistyöhön tuli Työterveyslaitos ja vuonna 2024 projekti valmistui. Uusi kysely vastaa nykypäivään paremmin, muun muassa teknologiaa käsittelevän aiheen ja kysymysten osalta. Työuupumusta käsitteleviä kysymyksiä on lisätty ja Syke kykenee ottamaan huomioon henkilökunnan työn ja vapaa-ajan sovittamisen TIP-kyselyä paremmin.

Kyselyn mukaan Puolustusvoimien työntekijät kokivat työssä jatkuvaa kiirettä. Työt keskeytyvät ja ennakoimattomat pikatehtävät sekä liiallinen työmäärä suhteessa työaikaan lisäävät työntekijöiden kuormitusta. Kyselyyn vastanneista aliupseereista joka kymmenes koki henkistä uupumusta.

Annakoimattomat pikatehtävät sekä liiallinen työmäärä suhteessa työaikaan lisäävät työntekijöiden kuormitusta.

Korkeimmat keskiarvot saivat työtehtävät ja sitoutuminen, työyksikön johtaminen, työyksikön ilmapiiri sekä henkilöjohtaminen. Lähiesimiestyötä ja johdon toimintaa mitattiin 26 väittämällä. Tunnusluvut ovat paremmat kuin yleisesti suomalaisessa työelämässä. Puolustusvoimien selkeä vahvuus on monipuoliset tehtävät ja sitoutuminen työyhteisöön.

Nykyisen työyhteisökyselyn tuloksia ei voi verrata aikaisempiin työilmapiirikyselyihin, mutta muihin kansallisiin kyselyihin ja tulosten vertailua voi tehdä. Vertailtaessa tuloksia työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometriin voidaan todeta, että Puolustusvoimien henkilöstö kokee työuupumusta muuhun väestöön verrattuna vähemmän. Työn kuormittavuutta Puolustusvoimien henkilöstö kokee yleistä palkansaajaväestöä hiukan vähemmän.

Puolustusvoimat ei ole ainoa organisaatio, joka kerää tietoa laajasti työolosuhteista. Työyhteisökyselyt palvelevat niin raskaan työn raatajia kuin työnantajapuolen johtoporrasta. Työntekijöiden näkökulmasta tämän kaltainen foorumi antaa mahdollisuuden antaa palautetta anonyymisti. Tämä paljastaa tärkeitä kehityskohteita. Erilaiset kyselyt voivat auttaa tunnistamaan ongelma-alueita, kuten työkuormitukseen liittyviä haasteita.

Työyksikkökohtaiset tulokset on käsitelty omissa työpisteiden kehittämistilaisuuksissa viime vuoden syksyn loppupuolella. Kehittämistilaisuuksissa työpisteet ovat laatineet kehittämissuunnitelmat ja kehittämisesitykset vuodelle 2025. Toivon, että saadut tulokset auttavat työnantajaa suunnittelemaan ja toteuttamaan toimenpiteitä, jotka parantavat haasteeksi tunnistettuja asiakokonaisuuksia. Kun me työntekijöinä tunnemme, että mielipiteemme on huomioitu, parantaa se entisestään sitoutumista ja motivaatiota.

(avautuu uuteen ikkunaan)

Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Verkko-opiskelun mestari

    COVID19-epidemia on vaikuttanut monella tavalla ammattisotilaiden arkeen ja töiden järjestelyyn. Etätyöt ja pienryhmätyöskentely hajautetuissa työpisteissä on tullut usealle hyvin tutuksi toimintatavaksi.

  • Joka vuosi fyysisen toimintakyvyn testeihin

    Fyysisen toimintakyvyn testien suoritusaika on 1.1.–31.10. eli valtaosa kalenterivuodesta. Olen kuullut ja kokenut itsekin kuntohuipun tähtäämisestä lokakuun lopulle. Mutta miksi? 12 minuuttia on yhtä pitkä aika sekä maaliskuussa että lokakuussa.