Fyysinen toimintakyky ja viikkoliikunta
Ammattisotilaalla on henkilökohtainen vastuu oman fyysisen toimintakykynsä ylläpidosta. Fyysisellä toimintakyvyllä tarkoitetaan ihmisen fyysisiä edellytyksiä selviytyä hänelle itselleen tärkeistä arjen tehtävistä.

Fyysisen toimintakyvyn ylläpitäminen lähtee säännöllisestä liikunnasta. Puolustusvoimien liikuntasuositusten mukaan tulisi lihaskuntoa ja liikehallintaa harjoitella kaksi kertaa viikossa. Edellisen lisäksi fyysistä toimintakykyä parantaa rasittava liikunta 1h 15 min tai reipas liikunta yhteensä 2h 30 min. Liikunnan fyysiset vaikutukset ovat moninaiset. Liikkuminen vaikuttaa heti keskittymiseen, tarkkaivaisuuteen ja vireystilaan. Itse kun edustan ikämiehiä, niin liikunta hidastaa iän tuomaa väistämättömiä muutoksia. Jo parin viikon säännöllinen liikunta parantaa myös unen laatua, jolloin uuden työpäivän startti helpottuu myös.
Meillä ammattisotilailla on mahdollisuus hyödyntää viikkoliikuntaa. Viikkoliikunnalla tarkoitetaan fyysisen toimintakyvyn kehittämiseen tai ylläpitämiseen liittyvää harjoittelua työajalla. Viikkoliikuntaan käytettävään tuntimäärään vaikuttaa henkilön tehtävään määritetyn fyysisen toimintakyvyn taso. Tehtäväkohtaisiin tasoihin 1-2 sijoitetut ammattisotilaat voivat hyödyntää viikkoliikuntaa kahden tunnin verran. Tasoihin 3-5 sijoitetuille ammattisotilaille liikuntaa on mahdollisuus varata jopa kolme tuntia. Mainosmiehen tyyliin; eikä siinä vielä kaikki. Esimies voi työtehtävien salliessa mahdollistaa kolmannen viikkoliikunnan tunnin ammattisotilaalle, jonka kuluvan suorituskauden fyysinen toimintakyky on vähintään tasolla 4. Mahdollisuus koskee sitä kalenterivuotta, jolloin taso on saavutettu.
Esimies voi työtehtävien salliessa mahdollistaa kolmannen viikkoliikunnan tunnin ammattisotilaalle, jonka kuluvan suorituskauden fyysinen toimintakyky on vähintään tasolla 4.
Nykyisen työtahdin ja työkuorman kasvun myötä on entistä tärkeämpää, että sotilaan fyysinen toimintakyky on hyvällä tasolla. Esimiehillä on tärkeä rooli henkilöstönsä toimintakyvyn ylläpidossa. Omalla esimerkillään esimies luo liikuntamyönteisen työskentelykulttuurin ja kannustaa henkilöstöään säännölliseen liikuntaan. Pelkällä viikkoliikunnalla emme saa liikunnan parhaita hyötyjä irti. Säännöllisen liikunnan lisääminen ja viikkoliikunnan hyödyntäminen antaa Puolustusvoimille sitä, mitä se tarvitseekin. Eli toimintakykyisen ja tehtäviinsä motivoituneen henkilöstön, joka työkunnoltaan kykenee vastaamaan normaali- ja poikkeusolojen vaatimuksiin
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Työolosuhteissa toivomisen varaa
Lähes 60 % SAK:laisilla työpaikoilla työskentelevistä koki työolosuhteensa keskinkertaisiksi. SAK :n julkaiseman vuoden 2016 työolobarometrin mukaan useammalla kuin joka viidennellä työntekijällä on vähintään melko hyvät työolot, mutta lähes yhtä monella on melko huonot tai huonot työolot.
-
Kun kiinnostus työhön häviää, osa 2.
Työnantajalla on yleinen huolehtimisvelvoite työntekijän turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työkyvyn tukeminen on monipuolinen kokonaisuus, jossa työympäristö, johtaminen, työterveyshuolto ja työntekijän omat toimet yhdessä edistävät työkykyä ja hyvinvointia.
-
Aliupseerien neuvottelupäivät
Aliupseeriston valtakunnallisten neuvottelupäivien teemana oli aliupseeriston täydennyskoulutuksen kehittäminen. Tilaisuuteen osallistuneet aliupseerit pääsivät jakamaan asiantuntemustaan aliupseeriston koulutusjärjestelmän nykytilasta ja tavoitteista.