Puolustusselonteko linjaa henkilöstömäärää
Ensimmäinen Nato-Suomen puolustusselonteko on julkaistu. Nato-jäsenyyden vaikutukset lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä näkyvät merkittävinä uusina asioina. Lisäksi turvallisuusympäristön muutos, sodankäynnin teknistyminen ja uusien suorituskykyjen käyttöönoton tärkeys on huomioitu sisällössä.
![](https://www.ammattisotilas.fi/wp-content/uploads/2025/01/Valtioneuvoston-puolustusselonteko-822x565.jpg)
Aliupseeriliittoa luonnollisesti kiinnostavat henkilöstöä koskettavat kirjaukset, organisaation rakenteisiin mahdollisesti kohdistuvat muutospaineet sekä lainsäädännön muutostyö, joka heijastuu palvelussuhteisiin. Selonteko yhdessä aikaisemmin julkaistun henkilöstöstrategian kanssa ovat niitä työkaluja, joilla isossa kuvassa Puolustusvoimien toimintaa osana Naton yhteistä puolustusta viedään eteenpäin. Aliupseeriliitto haluaa tässä työssä tuoda jäsenistönsä näkemykset päätöksenteossa huomioitavaksi.
Valtioneuvoston puolustusselonteossa on tuotu ilahduttavasti esille Eduskunnan tahtotila henkilöstön määrän pysyvästä nostamisesta. Edellisen selonteon 500 henkilötyövuoden lisäksi hallituskausien ylittävästi on linjattu 1500 henkilötyövuoden lisäystarve. Lisäksi sopimussotilaiden määrä on asetettu pysyvästi 500 henkilötyövuoteen vuodesta 2024 lukien.
Henkilöstön lisäys on erittäin tärkeää ja se pitää tapahtua etupainoisesti jo kuluvan hallituskauden aikana. Etupainoisuuden merkitystä kasvattaa se, että osaavien ja ammattitaitoisten aliupseerien kouluttaminen vie oman aikansa. Pelkkä virkaan nimittäminen ei pätevöitä tehtäviin. Sopimussotilasmäärän pitäminen korkealla tasolla mahdollistaa tehokkaan ja laadukkaan rekrytoinnin vakinaisiin tehtäviin. On huomioitava, että sopimussotilaat tarvitsevat ammattitaitoista aliupseeristoa tuekseen erilaisissa koulutustehtävissä. Palvelusturvallisuutta ei voida vaarantaa missään olosuhteissa.
Naton läsnäolo Suomen alueella vahvistuu yhteisoperaatioesikunnan ja maavoimajoukkojen perustamisen myötä. Erityisesti Pohjois-Suomen osalta niin varastointiedellytyksiä kuin yleisen infran parannuksia tullaan lähivuosina tekemään merkittävästi. Muutokset vaikuttavat varmasti myös Aliupseereiden tehtäväkenttään ja työympäristöön. Yksi asia on ainakin varmaa: Aliupseereiden tehtäväkentästä ja työstä tulee entistä kansainvälisempää. Nato-yhteistyön lisäksi Yhdysvaltojen kanssa sovittu DCA-sopimus muokkaa yhteistoimintaa koko Puolustusvoimissa. Tämä tulee näkymään useilla eri paikkakunnilla.
Puolustusselonteossa mainitaan myös lainsäädännön uudistamistarpeista Nato-jäsenyyteen liittyen. Aliupseeriliitto on tässäkin työssä aktiivisesti mukana ja pyrkii vuorovaikutuksessa Puolustusministeriön kanssa varmistamaan, että lainsäädäntövalmistelussa huomioidaan riittävästi muutosten vaikutukset henkilöstöön.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Valalaulun 150 vuotta
Itsenäisen Suomen nykyinen sotilasvala täytti 16. elokuuta 2018 tasan 100 vuotta. Sotilasvakuutus on vuodelta 1919. Valalaulu sen sijaan on lähes 150 vuoden ikäinen.
-
Tavoitteena terveyden ja työkyvyn säilyminen
Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) asettama työryhmä valmistelee ehdotusta uudeksi työaikalaiksi. Työterveyslaitoksen mielestä uudessa laissa on varmistettava, että työntekijän terveys ja työkyky säilyvät kaikessa työssä ja kaikilla toimialoilla.
-
Sotilaille uusia kansainvälisiä tehtäviä – Pakollisuus on välttämätöntä
Suomen hallitus on antanut eduskunnalle esityksen puolustusvoimista annetun lain muuttamisesta. Samalla on tarkoitus muuttaa aluevalvontalakia. Kokonaisuuteen liittyen uusi asevelvollisuuslaki astui voimaan viime kesänä.