Siirry sisältöön

Työsuojelun ajankohtaispäivät

Jäsenmaksua maksava edustettavamme on ansainnut kaiken mahdollisen tiedon ja työn tuen, mitä virkaehtosopimuksin voidaan toteuttaa. Työsuojelukoulutus kuuluu valtion virkaehtosopimuksen mukaan työnantajan tukemaan ammattiyhdistykoulutukseen.

Kuva: Terho Eironen

Aliupseeriliitto järjesti työsuojelun ajankohtaispäivät muutaman vuoden tauon jälkeen Helsingissä. Kahden päivän tapahtuman aikana kurssilaiset pohtivat ryhmätöissänsä perinteisen edunvalvonnan, yhteistoiminnan ja työsuojelun roolia työelämässä. Päivien aikana osallistujat miettivät myös paikallisen yhdistyksen roolia työsuojelutietoisuuden ja viestinnän osalta. Luottamusmies- ja yhteistoiminta ovat henkilöstön edustajillemme tuttua ”businesta”. Työsuojelu on yksi turvallisen työnteon elementti, ja sitäkin tietoisuutta ja tukea haluamme osaltamme jakaa.

Työsuojelu on laaja kokonaisuus. Tämän kurssin pääaiheeksi valikoitui työn psykososiaaliset kuormitustekijät. Aihetta alusti Aluehallintoviraston (AVI) tarkastaja Sari Niemelä. Psykososiaalisilla kuormitustekijöillä tarkoitetaan työn sisältöön, työn järjestelyihin ja työyhteisön sosiaalisuuteen liittyviä tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa työntekijälle haitallista kuormitusta. Sotilaina olemme yksi valtion turvallisuusviranomaisista yhdessä poliisin, rajavartiolaitoksen ja vankilavirkailijoiden kanssa. Meille kaikille yhteisiä haasteita ovat muun muassa epäsäännölliset työajat, jatkuva koulutuksen ja osaamisen ylläpito sekä fyysinen ja henkinen kuormitus.

Ennen ryhmätöiden purkua pääesikunnan koulutusosaston tuore työturvallisuuspäällikkö Nora Kanerva kertoi ajankohtaiset työ- ja palvelusturvallisuuteen (TPT) liittyvät asiat. Pääteemana tulevina vuosina on poikkeamailmoitusten aktiivisuuden lisääminen. Avoimella ilmoituskulttuurilla on suoranaiset vaikutukset vakavien tapaturmien vähentämiseen.

Ryhmätöissä kurssilaiset pohtivat omilla työpisteillä havaittuja ja tunnistettuja kuormitustekijöitä. Kaikissa työpaikoissa kuormitustekijöitä löytyy, mutta kun ne tunnistaa, ne ovat hallittavissa. Välillä asioiden eteneminen on vaatinut hieman ”persiille potkimista”.  Siksi on tärkeää luottamusmies- ja yhteistoiminnan sekä työsuojelun yhteistyön tiivistäminen. Aliupseerien määrän kasvu työsuojelutoimikunnissa antaa laajennetulle yhteistyölle hienot edellytykset. Muutamissa hallintoyksiköissä yhteistyö on ollut osana yhdistyksenkin toimintaa vuosikaudet.

Viestintä korostui ryhmätöissä tärkeänä palveluna. Ryhmien mielestä Ammattisotilaslehti on yksi viestintäväline myös työsuojeluasioissa. Tätä viestintää pyritään lisäämään tulevissa lehdissä.

Saadun palautteen perusteella työsuojelun ajankohtaispäivät menevät ehdottomasti jatkoon.

Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Aliupseerien urasuunnittelu

    Aliupseereiden keskitetty tehtävä- ja seuraajasuunnitelma (AUKES) ei ole ainoa työkalu, jolla aliupseereiden uraa suunnitellaan. Vähintään yhtä suuressa roolissa ovat joukko-osastokohtaiset seuraaja- ja tehtäväsuunnitelmat.

  • Sotilaspapit ovat rinnalla kulkijoita ja keskustelijoita

    Puolustusvoimien uusi kenttäpiispa Pekka Asikainen aloitti tehtävässään kesäkuussa. Kirkollisen alan johtajalla on tärkeä tehtävä henkilökunnan ja varusmiesten eettisen, psykologisen ja sosiaalisen toimintakyvyn ylläpitämisessä.

  • Työsuojelu vaatii sitoutumista

    Onnistuneen työsuojelun taustalla ovat johdon sitoutuminen, toimiva yhteistyö, selkeät tavoitteet, pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen tekeminen sekä aktiiviset työsuojelupäälliköt ja -valtuutetut. Tämä käy ilmi Työturvallisuuskeskuksen ja Työterveyslaitoksen tekemästä työsuojelupäälliköille ja -valtuutetuille suunnatusta Työsuojelupaneelista.