Siirry sisältöön

Kokonaisvaltainen suorituskyvyn rakentaja

Ylivääpeli Veli-Kalle Kursi (42) on valittu vuoden aliupseeriksi. Nimitys julkistettiin Aliupseeriliiton edustajakokouksessa 6.11.2024.

Palkitsemisperusteissa Aliupseeriliiton hallitus toteaa, että Kursilla on korkea työmoraali ja hän on henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan ja asenteeltaan hyvänä esimerkkinä nuoremmille sotilaille. Kursi hoitaa työtehtävänsä moitteettomasti ja on aina valmis tarjoamaan muille apuaan. Työyhteisön jäsenenä Kursi ylläpitää ja luo hyvää yhteishenkeä ja työilmapiiriä.

Esitys Kursin valitsemisesta vuoden aliupseeriksi tuli hänen työpaikaltaan. Työtovereiden mukaan Kursi on erittäin arvostettu ja pidetty työtoveri. Häntä pidetään kokonaisvaltaisena suorituskyvyn rakentajana. Kursi kokee, että huomionosoitus kohdistuu myös hänen työyhteisöönsä.

Tämä huomionosoitus on huomionosoitus myös porukalle, jonka kanssa teen töitä. En välttämättä olisi tällä tasolla ilman tiimiä, jonka kanssa teen työtä. Meillä on tosi hyvä tiimi. En ole koskaan nauttinut näin paljon työn teosta. Tiimissä on kaikkia henkilöstöryhmiä, kaikilla tasoilla. Teemme yhdessä työtä ja yhdessä pääsemme parhaaseen mahdollisen tulokseen.

Sotilasura kirkkaana tavoitteena

Kursi ilmoitti jo kahdeksanvuotiaana, että hän haluaa olla isona sotilas. Varmuus tulevasta ammatista syntyi isän kanssa Talvisota-elokuvaa katsellessa.

Olin kahdeksanvuotias ja katsoin Talvisota-elokuvaa isäni kanssa. Jo pienenä poikana ymmärsin, kuinka lujaa Suomi taisteli, että säilytimme itsenäisyytemme.

Porin prikaatissa suoritetun varusmiespalveluksen jälkeen Kursi jäi vuonna 2002 sopimussotilaaksi. Sen jälkeen hän pääsi Kadettikouluun. Vuoden kestäneiden upseerin perusopintojen (MARU) jälkeen hän päätti siirtyä aliupseeriksi vuonna 2010.

Vaikka minun olisi ollut mahdollista jatkaa opintoja, päätin toisin. Tämä oli minulle paras mahdollinen ratkaisu. Halusin tällä päätöksellä varmistaa, että pääsen työskentelemään kentällä. Samalla palvelusarvoni muuttui luutnantista ylikersantiksi.

Kursi on työskennellyt yli 20-vuotisen sotilasuransa Porin prikaatissa. Tällä hetkellä hän toimii joukkueenjohtajana Porin prikaatin Säkylän varuskunnan kuljetuskeskuksen panssariajoneuvo-osastolla. Hän on valtakunnallisesti tunnustettu XA-360-panssarikaluston kärkiosaaja. Kursi toimii kaluston pääkouluttajana varusmiehille, reserviläisille ja henkilökunnalle.

Kursi on työskennellyt vaunutyypin kanssa sen käyttöönotosta lähtien. Käytännössä valtaosa työajasta kuluu kalustohankkeen parissa.

Tehtäviini kuuluu XA-360-järjestelmän suorituskyvyn rakentaminen, koulutus, kirjallisuus ja käyttöönotto. Vastuulleni kuuluu kaikki koulutukseen liittyvät dokumentit, oppituntimateriaalit, käyttö- ja huolto-ohjekirjat sekä koulutuksessa tarvittava opetusaineisto. Ongelmatilanteissa minun tehtäväni on tukea kalustoa käyttävä joukkoja.

Järjestelmähanke sisältää myös paljon yhteistyötä koti- ja ulkomaisten kumppanien kanssa.

Vietän ison osan ajasta Patrialla käyttöönottoon liittyvissä palavereissa. Teen yhteistyötä myös Millogin, Logistiikkalaitoksen järjestelmäkeskuksen ja Logistiikkakoulun henkilöstön kanssa. Tapaan myös muiden maiden asiantuntijoita kanssa järjestelmää käsittelevissä asioissa.

Sotilasuransa alussa Kursi toimi ensin jalkaväkikouluttajana ja myöhemmin yksikön vääpelinä. Vuodesta 2008 alkaen hän on toiminut panssariajo-opettajana. Koulutuksen ja kokemuksen myötä hänestä on valtakunnallinen panssarikaluston kärkiosaaja. Kursi on kouluttautunut aktiivisesti erityisesti huollon ja logistiikan alalla.

Kun kouluttaa ihmisiä, haluaa tietää asioista mahdollisimman paljon. Haluan tuntea käytössäni olevan kaluston. Omat yleis- ja mestaritason opinnot toteutettiin logistiikkaupseerikurssin yhteydessä. Se oli aivan mahtavaa! Siellä pääsin oppimaan yhdessä eri puolustushaarojen ja aselajien osaajien kanssa.

Vastapainoa vaativalle työlle

Vastapaino intensiiviselle ja kuormittavalle työlle löytyy omasta perheestä, metsästä ja voimaharjoittelusta.

Haluan viettää aikaa perheeni kanssa mahdollisimman paljon. Hoidan lisäksi isäni kanssa suvun perintötilaa ja teen metsätöitä.

Voimaharjoittelu on Kursille sopiva liikuntamuoto. Hän pitää kaikesta raskaasta työstä, asioiden nostelusta ja hammasten kiristelystä.

Voimaharjoittelu on lähellä sydäntä. Nousujohteinen, säännöllinen voimaharjoittelu on tosi hankalaa minun työssäni, esimerkiksi harjoitusten takia. Myös pikkulapsiperheen arki haastaa liikkumista. Kun minulla on mahdollisuus harjoitella, harjoittelen.

Kursi muistuttaa nuorempiaan, että kaksikymppisenä oleva fyysinen kunto heijastuu suoraan siihen, missä kunnossa olet neljä-viisikymppisenä.

Me olemme lahjakkaita eri asioissa, toiset aerobisessa toiset voimailuasioissa. Kannattaa kehittää sitä, missä on lahjakas.

Kursi pitää tärkeänä, että ihminen nauttii työstään.

On hyvä katsoa maailmaa omaa napaa kauemmas. Omassa työssä pitäisi pyrkiä tulemaan niin hyväksi, että osaaminen palvelee kokonaisuutta. Sitä, että joku voi tehdä hyvän päätöksen sinun antamiesi tietojen perusteella. Päätös on aina parempi, mitä validimman tiedon pystyt antamaan.

Nykyinen työ haastaa Kursia joka päivä, eikä hänellä ole halua siirtyä toisaalle. Hänellä on kuitenkin omalla alallaan kovastikin kiinnostusta uusiin haasteisiin.

Viimeisen vuoden aikana hankkeessa työskennellessä minua on alkanut kiinnostamaan panssariajoneuvoon liittyvät asiat. Tähän liittyvät projektit kiinnostavat minua.  Esimerkiksi elinkaaren jatkamisprojektit, asejärjestelmäprojektit ja koulutuksen kehittämiseen liittyvät projektit.

Teksti ja kuvat: Asta Ruuskanen

  • Egosta Vuoden sotakoira

    Saksanpaimenkoira Ego on valittu Vuoden sotakoiraksi. Kainuun prikaatissa palveleva kahdeksanvuotias saksanpaimenkoira osallistuu omalta osaltaan varusmiesten koulutukseen.

  • Valvontajohtaja on tilannekuvan ytimessä

    Pursimies Pirjo Räisäselle on myönnetty jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin tunnustuspalkinto. Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön kustantama rahapalkinto on tarkoitettu Puolustusvoimien palveluksessa olevien sotilaiden palkitsemiseen yksittäisestä teosta, toiminnasta tai työstä sotilaallisen maanpuolustuksen hyväksi.

  • Perusopintojen perinnepäivä Merivoimissa

    Opiskelijoiden järjestämä perinnepäivä on tärkeä osa aliupseerien perinteitä Merivoimissa. Merisotakoulussa järjestettävä tilaisuus alkaa ilmoittautumisella perinnemestarille.