Siirry sisältöön

Vahvistusta pääluottamusmiestyöryhmään

Pääluottamusmiestyöryhmä on Aliupseeriliiton edunvalvonnan johtoryhmä. Ryhmän jäseniä ovat liiton toimistolla työskentelevät pääluottamusmiehet ja alueelliset pääluottamusmiehet.

Kuva: Riikka Kankare

Pääluottamusmiestyöryhmä vahvistui tänä vuonna kahdella asiantuntijalla. Vahvennettu kokoonpano mahdollistaa tehokkaamman edunvalvonnan tilannekuvan ylläpitämisen. Pääluottamusmiestyöryhmän puheenjohtaja Terho Eirosen mukaan tämä tulee näkymään laadukkaampana edunvalvontana.

Tavoitetilassa organisaatio tuottaa kattavaa ja ajantasaista tietoa edunvalvonnan eri osa-alueilta, mukaan lukien lisääntyvä kansainvälisyys. Tällä varmistamme, että pystymme aikaisempaa tehokkaammin valvomaan jäsentemme etuja.

Pääluottamusmiehet osallistuvat liiton hallituksen kokouksiin ja toimivat hallituksen tukena edunvalvontaa koskevissa päätöksissä.

Pääluottamusmiehet ovat aina hallituksen käytettävissä, kun hallitus tekee linjauksia edunvalvontatavoitteista. Raportoimme jokaisessa hallituksen kokouksessa laajasti työpaikoilta saamiamme tietoja, joilla on vaikutusta jäsenten työarkeen.

Alueelliset pääluottamusmiehet ovat Eirosen mukaan puolustushaaransa asiantuntijoita. He tuovat ryhmän käsiteltäväksi oman vastuualueensa työpaikoilla esille nousseita asioita.

Pääesikunta ja sen alaiset laitokset saivat oman pääluottamusmiehen lokakuun alussa. Uusi pääluottamusmies Pasi Jalonen saa mielenkiintoisen kentän hoidettavakseen. Jäsenten määrä ei näillä työpaikoilla ole suuri, mutta koko valtakuntaan pirstaloitunut jäsenkenttä asettaa omat haasteensa.

Pääluottamusmiestyöryhmä pyytää myös paikallisilta luottamusmiehiltä tietoa hallituksen ja neuvottelijoiden tarpeisiin. Alueelliset luottamusmiehet pitävät jatkuvasti yhteyttä paikallisiin luottamusmiehiin. Eirosen mukaan työelämän kehittäminen vaatii koko luottamusmiesorganisaatiolta aktiivisuutta.

Oikealla ja täsmällisellä tiedolla on merkitystä varsinkin neuvottelutoiminnassa. Virkaehtosopimuksilla pystymme vaikuttamaan jäsentemme työoloihin, palkkaukseen ja työhyvinvointiin. Sopimusten noudattamisen valvonnassa luottamusmiehet ovat avainhenkilöitä työpaikoilla.

Eironen muistuttaa, että Puolustusvoimien virkamiesten työajoista, palkkauksesta, lisäpalkkioista, vuosilomista, virkamatkoista sekä muutto- ja siirtokustannusten korvaamisesta on sovittu sopimuksin. Sopimusten noudattamisen valvonta on luottamusmiesten tärkeimpiä tehtäviä.

Toivon, että jäsenet ottavat matalalla kynnyksellä yhteyttä omaan luottamusmieheensä, jos he havaitsevat epäkohtia. Otamme mieluusti vastaan myös kehitysehdotuksia. Tärkeintä on, että viesti kulkee koko edunvalvontaorganisaation läpi ja viestintä on kaksisuuntaista. Toivomme jäsenistöltämme vuoropuhelua. Siten pystymme auttamaan tehokkaammin.

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Markku Pihlaja, Asta Ruuskanen, Mikko Laine

  • Kaikkien jäsenten luottamusmies

    Tomi Malkamäki aloittaa vuodenvaihteessa valtakunnallisen pääluottamusmiehen tehtävässä Aliupseeriliiton toimistolla. Vuoden loppuun asti tehtävää hoitava pääluottamusmies Marit Lammes siirtyy Merivoimien esikuntaan.

  • Sotilaseläketietojen saanti helpottuu

    Keva uudistaa sotilaiden eläkeasioihin liittyviä palveluitaan vuoden 2017 alussa. Palvelut tulevat digitalisoinnin myötä helppokäyttöisemmäksi ja lähemmäksi asiakasta.