Siirry sisältöön

Kun kiinnostus työhön häviää

Urheilussa tuomari keskeyttää pelin, jos pelaaja rikkoo sääntöjä. Tuomarin tehtävä on huolehtia siitä, että peli on mahdollisimman reilua kaikille ja kontaktilajeissa vammautumisia ei tapahdu. Mistä sitten tietää, että työelämän pelikentällä on aika viheltää peli poikki?

Kuva: Henri Hakulinen

Työuupumus on pitkittyneen työstressin seurauksena kehittyvä häiriötila, jota luonnehtii uupumusasteinen väsymys, kognitiiviset vaikeudet, kyynistynyt asenne työtä kohtaan ja heikentynyt ammatillinen itsetunto.

Työuupumuksen oireita on vaikea havaita itse, varsinkin häiriötilan alkuvaiheessa. Työyhteisö sekä muut läheiset ovat itsensä lisäksi parhaita tuomareita viheltämään pelin poikki. Ahkerien ja tunnollisten työntekijöiden on joko vaikeaa havaita työuupumuksen oireita itse, tai eivät ole itse valmiita myöntämään asioiden oikeaa tilaa.

Vääpeli Mikko Saarinen vihelsi pelin itse poikki, pelaajan rooliin tottuneena ehkä hieman liian myöhään.

Itse aloin tunnistamaan työuupumuksen oireita vuoden 2022 aikana.  Koin tyypilliset oireet. Voimavarat ehtyivät pikkuhiljaa, jokainen päivä oli hieman raskaampi kuin edellinen. Onnistumiset eivät enää tuntuneet onnistumisilta. Kai sitä kyynistyi kaikkea kohtaan mitä työpaikalla tapahtui, tai oli tapahtumatta.

Työuupumus itsessään ei ole sairaus, mutta siihen liittyy riski sairastua muun muassa masennukseen, uni- ja päihdehäiriöihin sekä stressiperäisiin somaattisiin sairauksiin.

– Kyynistymisen lisäksi koin olevani joka päivä todella väsynyt – ihan tosissaan väsynyt. Olisin voinut nukkua jokaisen pienenkin tauon. Ero ”tavalliseen” väsymykseen onkin siinä, että lyhyenkin päiväunien jälkeen ei tunnu olevan yhtään vireämmässä tilassa.

Työuupumuksen lisäksi samanlaiset oireet ovat tunnistettavissa työhönsä tylsistyneissä ihmisissä. Työssä tylsistyminen (Bore out) on samanlainen riski terveydelle, kuin stressi ja työuupumus. Saarinen työskenteli 12 vuotta henkilökunnan kouluttajana.

Alussa työ itsessään tarjosi paljon enemmän haasteita verrattuna varusmiesten kouluttamiseen. Viidessä vuodessa tehtävän sisältö oli nähty, kaipasin enemmän haasteita. Yksittäisistä koulutustapahtumista tuli tavallista tekemistä, ilman haasteita. Oman opintojakson saamiseen kului 10 vuotta, mutta silloin oli jo liian myöhäistä. Tein luultavasti vain liian tunnollisesti annetut tehtävät ja ajattelin sen kantavan eteenpäin.

Työuupumukselta suojaavat ja työn imua lisäävät muun muassa kehittyvät työtehtävät, mahdollisuus kouluttautua, työn itsenäisyys ja mahdollisuus vaikuttaa sisältöön. Työyhteisön tuki, arvostus ja rakentava palaute sekä ihmisiä kunnioittava organisaatiokulttuuri.

Saarisen tapauksen ratkaisemiseksi käytettiin työnantajan tarjoamia työkykyä palauttavia ja edistäviä toimenpiteitä. Työkyvyn palauttaminen vaatii myös sitoutumista työntekijältä.

Lisätietoa työuupumuksesta: Työterveyslaitos, Duodecim

Työkyvyn aktiivisen tuen malli

Työkyvyn tukeminen on monipuolinen kokonaisuus, jossa työympäristö, johtaminen, työterveyshuolto ja työntekijän omat toimet yhdessä edistävät työkykyä ja hyvinvointia.

Työkyvyn aktiivisen tuen malli auttaa tunnistamaan työkyvyn heikkenemistä ennakoivat merkit mahdollisimman varhain. Malli auttaa löytämään keinoja työkyvyn, työssä jatkamisen ja työhön paluun tukemiseksi sekä työkyvyttömyysriskien hallitsemiseksi.

Lähiesimies on tärkeä vaikuttaja työkykyasioissa työyhteisössä, mutta vastuu työyhteisön toimivuudesta on kaikilla työntekijöillä. Yksittäisen henkilön kohdalla se tarkoittaa omasta työkyvystä huolehtimista. Lisäksi työntekijällä on aina oikeus ja velvollisuus ottaa asia puheeksi, jos on kyse omasta tai työkaverin työkyvystä. Onneksi puhumme asioista avoimemmin kuin aiemmin.

Työkyvyn alenemiseen on monia eri syitä, ja ennaltaehkäisyn kannalta erilaisten normien ja ohjeiden tunnistaminen auttaa nopean avun saamisessa. Työkyvyn aktiivisen tuen mallin mukaiset alkukeskustelut ovat ratkaisevassa roolissa ongelmien kartoittamiseen ja oikean jatkohoidon aloittamiseen.

Mikäli työkyky on koetuksella työyhteisöongelmien takia, häiriökäyttäytymisen tai päihteiden takia, edellä mainittuihin tapauksiin on omat ohjeistuksensa ja prosessit. Onneksi esimiehemme ovat koulutettuja ja yhteistyö työterveyshuollon ammattilaisten kanssa on tiivistä. Jokaisessa tapauksessa, oli ne sitten mitä tahansa, ennalta ehkäisy ja nopea reagointi auttavat yksittäistä soturia parhaiten.

Terho Eironen
Valtakunnallinen pääluottamusmies

Teksti: Janne Turunen

  • Luovuus kukkaan poikkeustilanteessa

    Ylikersantti Markus Virtala soittaa Kaartin soittokunnassa kornettia ja toimii soittokunnan tiedottajana. Soittokunta on jatkanut toimintaansa myös poikkeustilanteessa. Suurin osa esiintymisistä on kuitenkin peruutettu ja työt tehdään pääosin etänä.

  • Meluvammat edelleen sotilaiden kiusana

    Meluvamma on edelleen selvästi yleisin ammattitauti. Tyypillisesti meluvammat johtuvat pitkäaikaisesta melualtistuksesta. Sotilaille puolestaan tyypillisiä ovat äkillisen trauman aiheuttamat meluvammat.

  • Nato-jäsenyys vaikuttaa aliupseerien täydennyskoulutukseen

    Suomi jätti Nato-hakemuksensa toukokuussa. Jäsenyys tulee vaikuttamaan myös aliupseerien koulutusjärjestelmän sisältöihin tulevina vuosina. Pääesikunnan koulutuspäällikkö eversti Kari Pietiläinen kertoo, että täydennyskoulutuksen sisällöt valjastetaan palvelemaan muuttuvaa toimintaympäristöä.