Siirry sisältöön

Kehityskeskustelusta potkua työuralle

Kuluvan vuoden kehityskeskustelukierros käynnistyy 1.11. Nyt viimeistään on jokaisen aika pohtia mihin tehtävään haluaisi tulevaisuudessa.

Kuva: Tero Kramsu

Vuosittaiset kehityskeskustelut ovat ensisijaisesti mahdollisuus rakentavalle vuorovaikutukselle oman esimiehen kanssa. Huolellinen valmistautuminen alaisen ja esimiehen toimesta varmistavat kehityskeskusteluita ohjaavan normin HJ840 toteutumisen. Tilaisuudessa alaisella on mahdollisuus keskustella esimiehen kanssa häiriöttä menneestä vuodesta ja tulevaisuudesta. Keskustelu ei ole palkkaneuvottelu, vaan normin mukaisesti suunnittelu- ja palautteenantotilaisuus. Kiireisen arjen keskellä ”käsketty kaksituntinen” on arvokas hetki esimiehen ja alaisen välillä, eikä sen merkitystä tule aliarvioida.

Hallintoyksiköt julkaisevat vuosittain käskyn, joka täydentää kehityskeskusteluja käsittelevää normia. Käskyssä määritellään muun muassa keskustelujen aikataulu sekä toimintatapa. Hallintoyksikön omalla käskyllä ei kuitenkaan voida ohittaa normin ohjausta esimerkiksi määräaikojen osalta.

Suoritusarvioinnissa arvioidaan työntekijän suoriutumista tehtävänkuvauksen mukaisista tehtävistä, eikä tarkoituksena ole arvioida suoriutumista suhteessa yksikön muihin työntekijöihin. Jos koet, että esimiehesi on arvioinut suoriutumisesi epäoikeudenmukaisesti, arviointia ei ole pakko hyväksyä. Tällaisessa tapauksessa prosessiin liittyy esimiehesi esimies ja halutessasi luottamusmiehesi normissa kuvatulla tavalla.

Työnantaja edellyttää henkilöstösuunnittelua koskevassa määräyksessään HS744 esikuntien, joukkojen ja toimialojen avaintehtävien tehtävänhoitajilta kokemusta kansainvälisistä tehtävistä. Kansainväliset, kuten kotimaisetkin tehtävät täytetään ensisijaisesti vahvistettujen tehtävä- ja seuraajasuunnitelmien kautta.

Oma nimi näihin suunnitelmiin on mahdollista saada ilmoittamalla halukkuus kehityskeskusteluissa. Halukkuutensa yksilöityihin tehtäviin voi ilmaista muunakin aikana, mutta vain kehityskeskustelujen kautta oma nimi päätyy valmisteluun ilman karsintaa esimerkiksi osaamisen tai mahdollisen irrotettavuuden perusteella (//HS744). On tärkeää muistaa, että sotilastehtävään määräyksessä pelkkä oma halukkuus ei ole ainut määräävä tekijä. Työnantajan tarpeella on keskeinen merkitys.

Kansainväliset tehtävät jakautuvat kansainvälisen avun, kriisinhallinnan sekä Naton joukkorakenne- ja esikuntatehtäviin. Kaikkiin näihin tehtäviin tulee ilmaista erikseen halukkuus.

Kannustan jokaista aliupseeria hakeutumaan uralla eteenpäin ja keräämään arvokasta kokemusta myös kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Kehityskeskusteluiden muistilista

  • Edellisen kauden arviointi
  • Seuraavan kauden tavoitteet ja tehtävät
  • Yksikön yhteiset tavoitteet
  • Tehtävähalukkuudet: AUKES, KV-avun tehtävät, Kriha-tehtävät, Naton joukkorakenne- ja esikuntatehtävät
  • Koulutushalukkuudet: Puolustusvoimien oma ja kansainvälinen täydennyskoulutus
  • PVSAR (suoritusarviointi): Valmistele perustelut jokaiseen kohtaan

Teksti: Johannes Silvennoinen

Ilmavoimien pääluottamusmies

  • Työterveyshuolto ammattisotilaan tukena

    Työterveyshuoltolaki velvoittaa työnantajaa järjestämään työterveyshuollon työ- tai virkasuhteessa oleville työntekijöilleen. Työterveyshuolto edistää terveellistä työympäristöä ja turvallisia työoloja. Työterveyshuollon tavoitteena on tukea aktiivisesti työntekijän työkykyä koko työuran ajan.