Siirry sisältöön

Edustajakokous linjaa Aliupseeriliiton toimintaa

Aliupseeriliiton jäsenyhdistykset kokoontuvat liiton sääntömääräiseen edustajiston kokoukseen marraskuussa. Edustajakokous käyttää liiton ylintä päätäntävaltaa. Kokouksessa jäsenyhdistysten valitsemat edustajat päättävät liiton toiminnan suuntaviivoista.

Yhdistykset päättävät edustajakokouksessa vuoden 2025 toimintasuunnitelmasta, talousarviosta ja sopimusneuvottelutavoitteista. Suunnitelmissa on huomioitu erityisesti Aliupseeriliiton 60-vuotisjuhlavuoteen liittyviä asioita. Hallitus esittelee kokoukselle lisäksi vuoden 2023 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen.

Aliupseeriliiton sääntöjen mukaan jäsenyhdistykset voivat tehdä edustajakokoukselle esityksiä. Määräaikaan mennessä yhdistyksiltä tuli 11 neuvottelutavoitteita koskevaa esitystä. Puheenjohtaja Mika Tiitinen on tyytyväinen yhdistysten aktiivisuuteen.

Yhdistykset ovat esityksissään nostaneet esille havaitsemiaan epäkohtia aliupseerien palkkauksessa. Aliupseeriliitolle on tärkeää, että jäsenet tuovat havaitsemiaan työelämän kehityskohteita esille oman yhdistyksensä kautta. Osa niistä jalostuu neuvottelutavoitteiksi virkaehtosopimusneuvotteluihin.

Aliupseeriliiton hallituksen vaali

Aliupseeriliiton jäsenyhdistykset valitsevat edustajakokouksessa hallituksen jäseniä hallituspaikkansa jättäneiden tilalle. Hallituspaikat vapautuivat puheenjohtajaksi syksyllä 2023 valitulta Mika Tiitiseltä, Pääesikunnan ja sen alaisten laitosten pääluottamusmieheksi valitulta Pasi Jaloselta ja Merivoimien pääluottamusmieheksi valitulta Janne Maulalta.

Mika Tiitiseltä vapautuneelle paikalle 31.12.2025 asti ehdolla on Jani Laitinen. Pasi Jaloselta vapautuvalle paikalle 31.12.2027 asti ehdolla ovat Heidi Hult, Juhani Kuokkanen, Ville Nevalainen ja Thor-Erich Wickström. Janne Maulalta vapautuvalle paikalle 31.12.2025 asti ehdolla ovat Riikka Kankare ja Ville Pahkala.

Ehdolla Aliupseeriliiton hallitukseen

Vääpeli Heidi Hult (35)

Operaattorialiupseeri, Puolustusvoimien Tiedustelulaitos

Luottamustehtävät: Tilannealiupseerit ry:n varapuheenjohtaja, luottamusmies ja yhteistoimintaelimen jäsen.

Urapolkuni aloitin varusmieskouluttajana sekä
Ilmasotakoululla että myöhemmin Viestirykmentissä.
Kokemusta olen hankkinut myös kriisinhallintaoperaatioista Afganistanissa sekä EU:n Välimerelle sijoittuneessa operaatio Sophiassa.

Arvostan oikeudenmukaisuutta. Pidän säännöistä ja sopimuksista, ne ovat yhdessä tekemisen perusta. On tärkeää, että kaikki osapuolet sitoutuvat noudattamaan niitä.

Järjestö- ja edunvalvontatehtäviin minua on ajanut tahto auttaa aseveljiä ja -siskoja, toimia äänenä ilmiöille, joita täytyy tuoda esille. Haluan hyvällä yhteistyöllä edistää työhyvinvointia, sekä asioiden hoidon ja viestinnän sujuvuutta. Kun resurssit, palkkaus ja työssä jaksaminen ovat kohdallaan, henkilöstö pystyy paremmin keskittymään työn tekemiseen, työhyvinvointi kasvaa ja energiaa riittää myös vapaa-aikaan.

Kuulun Tikkakosken varuskunnan psykososiaaliseen tukiryhmään.

Ylikersantti Riikka Kankare (53)

Tilannevalvonta-aliupseeri, Merivoimien esikunta

Luottamustehtävät: Lounais-Suomen Aliupseerit ry:n varapuheenjohtaja,
luottamusmies, yhteistoimintaelimen jäsen. Aikaisemmin Aliupseeriliiton hallituksen jäsen ja varajäsen, Tampereen Seudun Aliupseerit
ry:n puheenjohtaja ja hallituksen jäsen sekä työsuojelutoimikunnan varajäsen.

Vahvuuteni Aliupseeriliiton hallitustyöskentelyssä on 30 vuoden kokemus eri joukko-osastoista ja puolustushaaroista. Osaan ottaa päätöksenteossa huomioon mielipiteitä laajalla skaalalla.Yhdistystyössä olen ollut aktiivisesti vuodesta 2002 lähtien.

Aliupseeriliiton hallituksessa olen ollut aiemmin kaksi kautta, joten työskentely siellä on tuttua.Koen minulla olevan sellaista kokemusta, jotahallitustyössä tänäkin päivänä tarvitaan.

Koen tulevani toimeen kaikkien kanssa, jotenluulen yhteistyön kanssani olevan sujuvaa.

Vääpeli Juhani Kuokkanen (39)

Esikuntamestari, ilmatilanhallintakoordinaattori ja lennätyspalveluesimies, Kaartin jääkärirykmentti

Luottamustehtävät: Uudenmaan Aliupseerit ry:n hallituksen jäsen, luottamusmies, Kaartin jääkärirykmentin yhteistoimintaelimen jäsen, Maavoimien yhteistoimintaelimen varajäsen. Aliupseeriliiton
hallituksen varajäsen.

Tavoitteenani on jäsenistön ja edunvalvontaorganisaation lähennyttäminen. Haluan tuoda esille epäkohtia ammattiryhmän tehtäviin liittyen, mutta myös ratkaisuesityksiä. Haluan kehittyä edunvalvonnan-, yhteistoiminnansekä muissa luottamustehtävissä ja ylläpitää tiiviit välit niin muihin joukko-osastoihin kuin puolustushaaraesikuntaan.

Ylivääpeli Jani Laitinen (47)

Järjestelmämestari, Ilmasotakoulu

Luottamustehtävät: Keski-Suomen Aliupseerit ry:n puheenjohtaja ja pitkäaikainen hallituksen jäsen. Aikaisemmin Aliupseeriliiton hallituksen varajäsen ja yhteistoimintaelimen varajäsen.

Liiton hallituksen tehtävänä on tuoda yhteen jäsenistön näkemykset ja toteuttaa jäsenten tahtoa. Liitossa ei ole vain yhtä mielipidettä, vaan liiton linja koostuu erilaisista mielipiteistä. Tähän linjaan haluan tuoda oman ja jäsenistömme näkemyksen.

Vahvuuteni löytyy järjestötoiminnan arjesta sekä kyvystä toimia erilaisten ihmisten kanssa. Ymmärrän ihmisten mielipiteitä ja erilaisia näkemyksiä asioista.

Aliupseeriston edunvalvonta ja koko kentän yhteishenki on ollut toimintani ohjenuorana tähän päivään asti ja tulee olemaan sitä jatkossakin.

Vääpeli Ville Nevalainen (42)

Järjestelmäaliupseeri, Porin prikaati

Luottamustehtävät: Satakunnan Aliupseerit ry:n hallituksen jäsen, luottamusmies

Olen uusi ja motivoitunut ehdokas Aliupseeriliiton hallituksen jäseneksi. Haluan tuoda hallitukseen aktiivista ja eteenpäin katsovaa asennetta, jotta liiton toiminta vastaa entistä paremmin jäsenistön tarpeita.

Yksi keskeisistä tavoitteistani on lisätä rivijäsenten aktiivisuutta ja tietoisuutta esimerkiksi edunvalvonnan ja Aliupseeriliiton keskeisimpien tehtävien sisällöstä. Uskon, että jäsenistön osallistuminen ja sitoutuminen edesauttaa liiton toimintaedellytyksiä entisestään ja näin ollen luo luonnollista jatkuvuutta toiminnalle.

Liiton viestinnän ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen tulee olla proaktiivista ja vaikuttavaa. Näen tärkeänä, että liitto ottaa aktiivisemman roolin yhteiskunnallisessa keskustelussa ja tuo esille henkilöstöryhmän näkökulmat ja tarpeet.

Lisäksi haluan edistää henkilöstöryhmän urapolkujen kehittämistä. Panostamalla vaativimpien tehtävien kehittämiseen, varmistamme, että henkilöstöllä on mahdollisuus kehittyä ja edetä urallaan. Ulkomaan tehtävät pitää myös mieltää osana luonnollista urakehitystä, sekä jäsenistön että edunvalvonnan piirissä.

Pidän tärkeänä henkilöstöryhmän perinteiden ja arvostuksen vahvistamista. Haluankin olla mukana nostamassa näiden perinteiden tunnettavuutta ja arvostusta entistä korkeammalle tasolle.

Pursimies Ville Pahkala (41)

Esikuntamestari, Maanpuolustuskorkeakolu, valtakunnalliset maanpuolustuskurssit

Luottamustehtävät: Uudenmaan Aliupseerit ry:n hallituksen jäsen, varaluottamusmies, yhteistoimintaelimen jäsen, työsuojelutoimikunnan jäsen.

Tavoitteeni Aliupseeriliiton hallituksen jäsenenä ovat tasapuolisen ja turvallisen työelämän takaaminen, oman ammattiryhmän etujen ja aliupseerien tehtäväkentän laajentumisen edistäminen ja kansainvälisten tehtävien edunvalvontaan perehtyminen.

Pursimies Thor-Erich Wiksten (38)

Simulaattorialiupseeri, vanhin aliupseeri, Uudenmaan prikaati

Luottamustehtävät: Dragsvikin Aliupseerit ry:n puheenjohtaja,
luottamusmies, yhteistoimintaelimen jäsen. Aikaisemmin varaluottamusmies.

Mikäli minut valitaan liiton hallitukseen, haluan kehittää toimintaa liiton jäsenten etuja ajatellen ja näin lisätä yhteenkuuluvuutta liiton sisällä.

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Laura Kaipiainen, Jani Heinänen, Puolustusvoimat, Henri Hakulinen, William Ekström, Riikka Kankare, Asta Ruuskanen

  • Yhdistysten puheenjohtajat koulutuksessa

    Yhdistyspuheenjohtajien omat puheenjohtajapäivät pidettiin Helsingissä syyskuussa. Kahden päivän aikana puheenjohtajat keskustelivat laajasti aliupseerien edunvalvontaan sekä yhdistysten ja Aliupseeriliiton kehittämiseen liittyvistä asioista.

  • Vapaaehtoisesti veteraanien tukena

    Reservin majuri Antti Roiko-Jokela (68) on tehnyt vapaaehtoistyötä lähes koko aikuisikänsä. Keski-Pohjanmaan veteraanikeräyksen piiripäällikkönä 12 vuotta toiminut mies on veteraani myös reserviläis- ja kiltatyössä.

  • Uudet jäsensivut avattu

    Aliupseeriliiton uudet jäsensivut julkaistiin maaliskuussa. Uudistuksen myötä jäsensivut ovat aikaisempaa paremmin luettavissa myös mobiililaitteilla. Myös kirjautumiseen tarvittavan salasanan saanti on jatkossa helpompaa.