Siirry sisältöön

Sotilasvirassa valtiolla

Aliupseerin virat ovat Puolustusvoimien sotilasvirkoja ja virkaan valitaan viran kelpoisuusehdot täyttäviä henkilöitä. Valtion viran yleisten kelpoisuusehtojen lisäksi sotilasvirkaan liittyvät laki Puolustusvoimista määritettyjä erityisvaatimuksia käyttäytymiseen ja fyysiseen kuntotasoon liittyen.

Kuva: Riku Rissanen

Virkaan liittyvät vaatimukset henkilölle koskettavat niin virkasuhteisia, määräaikaisessa virassa olevia ja vakituisessa virassa olevia. Ketä tahansa halukasta ei siis Aliupseerin virkaan voida nimittää. Tilastoja katsomalla voi todeta, että virkamiesten määrä on laskenut tasaisesti 2000- luvulla ja valtion viroissa henkilöstöä on merkittävästi vähemmän kuin muutama vuosikymmen sitten. Pääseminen valtion virkaan on siis entistä vaikeampaa.

Sotilasvirkaan nimittämiseen liittyen tulee aliupseerin lainsäädännön velvoittamana antaa myös virkavala tai vakuutus työnantajan edustajalle. Valan- tai vakuutuksen antamisen yhteydessä on hyvä pysähtyä pohtimaan omaa roolia julkisen vallan edustajana sekä siihen mahdollisesti liittyviä vaatimuksia ja velvoitteita. Lakien ja määräysten vaatimuksen ja velvoitteet seuraavat koko virkauran aliupseeria. Virkamiesten toiminnan lainvastaisuudesta voidaan kannella eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Aliupseerit edustavat muulle yhteiskunnalle Puolustusvoimia ja valtion virkamiehiä, vaikka sitä ei aina arjen kiireessä tulisikaan miettineeksi. Virkamiehinä toimintamme on perustuttava lainsäädännön noudattamiseen. Ammattisotilaina ja virkamiehinä meitä koskettavat esimerkiksi korostettu käyttäytymisvelvoite kahden eri lainsäädännön kautta. Virkamieslaissa on virkamiesten yleiset käyttäytymismääräykset sekä Laki puolustusvoimissa tarkennetut määräykset, jotka korostava käyttäytymisvelvoitteen ulottuvan myös vapaa-ajalle. Lainsäädännön näkökulmasta Aliupseeri on aina virkamies ja julkisen vallan edustaja.

Aliupseerit ovat ammattitaitoisia ja usein virkatehtävien ulkopuolella tehdään muitakin ansiotöitä. Virkamiesten on kuitenkin muistettava kertoa työnantajalle näistä työtehtävistä sekä tehdä sivutoimi-ilmoitus. Jos työtehtäviin joudutaan käyttämään työaikaa, tulee hakea sivutoimilupa. Työnantaja arvioi virkatehtävien ohella tehtäviä töitä ja niiden vaikusta viranhoitoon. On siis mahdollista, että sivutoimet kielletään, jos niiden arvioidaan heikentävän viranhoitomahdollisuuksia tai asettavan virkamiehen sellaiseen asemaan, että hänen luotettavuutensa virkamiehenä kyseenalaistuu.

Sotilasvirkaan liittyvät vastuut ja velvollisuudet eivät pääty työvuoron/tehtävän päättymiseen vaan virkamies on velvollisuuksien ja määräysten alainen 24/7. Virkavapauksien aikana virkamies on vapautettu virkaan liittyvistä velvoitteista, mutta on syytä muistaa, ettei virkavapaallakaan voi toimia niin, että virkaan palatessaan viran kelpoisuusehtojen täyttäminen tulisi arvioitavaksi. Eli lain rikkomisesta saadun rangaistukset tulevat arvioitavaksi viranhoidon näkökulmasta virkavapaan päättyessä.

Aliupseereiden tulee siis niin virkatehtävissä kuin omalla vapaa-ajalla arvioida omaa toimintaa ja varautua siihen, että työpaikan ulkopuolisia tapahtumia tullaan käsittelemään myös työnantajan toimesta. Lain ja muun yhteiskunnan näkökulmasta aliupseeri on siis aina virassa, vaikka se ei itsestä aina siltä tuntuisi.   

Työnantajan on ehdottoman tärkeää kertoa virkaa liittyvistä erityispiirteistä työuraansa aloittelevalle virkamiehelle. Myös pidemmän uran tehneiden on hyvä kerrata aika ajoin samat asiat. On kunnia asia saada hoitaa valtion ja Puolustusvoimien ammattisotilaan virkaa ja sen tulee tehdä mahdollisimman hyvin.

Tomi Malkamäki

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Mikä ihmeen virastoerä

    Keväällä käytiin virastoeräneuvottelut, joissa saavutettiin neuvottelutulos vuoden 2018 virastoerän kohdentamisesta. Mikä se virastoerä oikeastaan on ja miten sen kohdentamisesta neuvotellaan?

  • Valmistaudu kehityskeskusteluun

    Vuosi lähenee loppuaan ja kehityskeskustelut lähestyvät. Tuolloin sinulla on paras mahdollinen tilaisuus vaikuttaa omaan työhösi ja henkilökohtaiseen kehittymiseen liittyviin asioihin.

  • Vaativuus oikein kirjoitettuna

    Aliupseerien palkkausjärjestelmä perustuu tehtävän vaativuuden arviointiin ja sen määrittämiseen palkkausjärjestelmäsopimuksen mukaisesti. Tehtävänkuvauksen tekstisisällön perusteella määritetään jokaisen tehtävän vaativuuden taso väliltä AU3-AU8.