Siirry sisältöön

Edunvalvonta on jatkuvaa valmistelua

Lomakauden jälkimmäinen puolisko on jo käynnissä ja Puolustusvoimissakin palaillaan työskentelyssä normaaliin arkirytmiin. Viimeisten kahden ja puolen Helsingissä vietetyn vuoden aikana olen havainnut toiminnassa myös muutoksia.

Lomakaudella toiminta ei hiljene entiseen tapaan vaan erilaisia valmisteluita tehdään myös silloin. Muuttunut turvallisuusympäristö ja Nato- jäsenyys eurooppalaisine loma-aikoineen vaikuttaa myös Puolustusvoimien toimintaan pysyvästi. Valmistelu- ja lausuntotyö sekä vaikuttamistyö ovat muuttuneet pysyvästi.

Virka- ja työehtosopimuksen viimeinen kokonainen vuosi on käynnissä ja tarkentavien virkaehtosopimusten vaikutukset näkyvät työelämässä. Lokakuun alussa uusi valtakunnallinen ja alueellinen pääluottamusmies aloittavat tehtävissään. Luottamusmiesorganisaation vahvistuminen mahdollistaa Aliupseeriliitolle entistä kattavamman ja laadukkaamman edunvalvontapalvelun tuottamisen.

Uuden valtion virka- ja työehtosopimuksen valmistelu alkoi toukokuussa JHL:n johtamassa työryhmässä. Nykyinen sopimuskausi päättyy helmikuussa 2025. Vuoden 2024 lopussa päättyy useita sopimuskausia, joten mielenkiinnolla odotamme omien neuvotteluiden käynnistymistä. Aliupseeriliitto osallistuu aktiivisesti keskustason tavoiteasettelun toteutukseen.

Syksyn aikana jatkamme myös Naton yhteisen puolustuksen tehtävien palvelussuhteiden ehtojen kehittämistä yhdessä Puolustusministeriön ja pääesikunnan kanssa. Aliupseereille yhteisen puolustuksen tehtävät ovat erittäin hyvä mahdollisuus osoittaa omaa korkeaa ammattitaitoa sekä kartuttaa uralla tarvittavaa ulkomaan yhteistoiminnan kokemusta. Palvelussuhteiden ehdoista tulee rakentaa sellaiset, että ne kestävät aikaa ja mahdollistavat myös palautumisen tehtävien aikana tai niiden jälkeen. Tärkeää on myös turvata perhe-elämän ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen ammattisotilaan arjessa.

Nato-palvelussuhteen ehdoista tulee rakentaa sellaiset, että ne kestävät aikaa ja mahdollistavat palautumisen tehtävien aikana ja niiden jälkeen.

Valmistelu jatkuu myös Aliupseereiden täydennyskoulutuksen kehittämisen osalta. Aliupseerikoulutusta on kehitetty viimeisen 15 vuoden aikana useaan kertaan ja välillä edunvalvojanakin on tullut vastata aliupseereiden esittämiin koulutusta koskeviin kysymyksiin. Täydennyskoulutuksen kehittämisessä on nyt huomioitu myös Nato-jäsenyyden myötä laajentuneet mahdollisuudet hyödyntää kansainvälistä koulutusta osana osaamisen kehittämistä. Naton jäsenenä onkin tärkeää tunnistaa ne osaamisen osa-alueet, joiden kehittämisellä pystymme toimimaan tehokkaasti osana liittoumaa. Aliupseereiden tulee kehittää omaa kielitaitoaan, sillä suomalaisen huippuosaamisen siirtäminen myös muiden maiden käyttöön vaatii toteutuakseen toisten toimintatapojen ymmärtämisen lisäksi yhteisen kielipohjan.

Työpöydällä on edellä mainittujen asiakokonaisuuksien lisäksi paljon tehtävänkuvauksiin, oikeudelliseen apuun, edunvalvontatyötä tekevien koulutukseen liittyvää työtä.

Aliupseeriliiton toimisto valmistelee, toimeenpanee ja seuraa vaikuttamisen tuloksia keskeytyksettä.  

Tomi Malkamäki

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Luottamusmieskoulutus 2023

    Aliupseeriliiton jäsenten tärkein jäsenetu on laadukas luottamusmiespalvelu. Liiton tavoitteena on, että jäsenet saavat palvelun nopeasti, läheltä ja ammattitaitoisesti. Siksi henkilöstön edustajien säännöllinen koulutus on ensiarvoisen tärkeää.

  • Yhteistoiminta tehdään yhdessä

    Päällystöliiton julkaisema Yhteistoimintaopas on tarkoitettu kaikille yhteistoiminnasta kiinnostuneille henkilöstöryhmään, sopijajärjestöön tai YT-rooliin katsomatta. Oppaan takana ovat Päällystöliiton pääluottamusmiehet Juha Susi ja Marko Jalkanen.

  • Pääluottamusmies joukko-osastovierailulla

    Aliupseeriliiton pääluottamusmiestehtävään liittyy olennaisesti jalkautuminen joukko-osastoihin ja perehtyminen jäsentemme työarkeen. ”Jalkaudu ja kuuntele” on kantava teema luottamusmiestyössä kaikilla edunvalvonnan tasoilla.