Siirry sisältöön

Tapaturma työtehtävissä

Työssä voi syntyä vamma, jota Valtiokonttori ei korvaa työtapaturma- ja ammattitautilain perusteella. Korvaus voidaan evätä, jos tapaturman määritelmä ei täyty. Puolustusvoimat on laajentanut sairaanhoito- ja muita terveydenhuoltopalveluja vammojen tutkimuksen ja hoidon osalta.

Edellytykset maksusitoumuksen saamiseksi  täyttyvät, kun vamma on syntynyt työnantajan määräämässä tehtävässä, työaikana ja työpaikalla tai työpaikkaan kuuluvalla alueella. Työtehtävällä tarkoitetaan voimakeinojen käytön koulutusta ja harjoittelua tai fyysisen toimintakyvyn normin mukaisia testejä.

On hyvä, että Puolustusvoimat haluaa tukea työntekijöitään työtapaturma- ja ammattitautilain pykäliä laajemmin tapaturman sattuessa. Ammattisotilaiden ammattitaidon ja kunnon ylläpitovelvoitteen takia se on myös perusteltua. Korvattavuus on kuitenkin edelleen huonompi kuin lain mukaisissa työtapaturmissa. Esimerkiksi laajempi ammatillinen tai lääkinnällinen kuntoutus ei ole korvattavuuden piirissä. Virkamies ei myöskään ole oikeutettu näissä tilanteissa korvaukseen pidempikestoisesta haitasta.  Työnantajan korvausvelvollisuus kattaa kuitenkin erilaiset hoito- ja lääkekustannukset kahden vuoden ajalta.

Tapaturman tapahtuessa hakeudu viiveettä tutkimuksiin ja hoitoon. Vammaa lähdetään hoitamaan työtapaturmana. Ilmoita tapahtuneesta heti myös esimiehelle. Tapahtumasta tehdään tapaturmailmoitus Valtiokonttorille.

Jokaiseen hallintoyksikköön on nimetty tapaturmalain mukaisesti työtapaturma-asiamies. Hän huolehtii työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisista työnantajalle kuuluvista tehtävistä. Vaikka vahingoittunut voi täyttää tapaturmailmoituksen Valtiokonttorin sähköisessä asiointipalvelussa itse, suosittelen tekemään sen tapaturma-asiamiehen kanssa. 

Yhteydenotto tapaturma-asiamieheen onnistuu puhelimitse tai Skypen avulla. Näin yhteistyö onnistuu myös vahingoittuneen sairausloman aikana. 

Palkatun henkilökunnan työtapaturmiin ja ammattitauteihin liittyvät menettelytlöydät PVPANOS tietokannasta asiakirjanumerolla HT776. Asiakirjassa on toimintaohjeet työtapaturman satuttua.

Tapaturman sattuessa

  1. Ilmoita esimiehellesi ja tapaturma-asiamiehelle tapaturmasta
  2. Hakeudu lääkäriin, muista tarvittaessa vakuutustodistus
  3. Tee tapaturmailmoitus Valtiokonttoriin yhdessä tapaturma-asiamiehen kanssa

Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

Kuva: Katja Eironen

  • Mihin jäsenmaksuni käytetään?

    Jäsenten maksamalla jäsenmaksulla, 1,2 % palkkasummasta, mahdollistetaan jäsenyhdistysten ja koko Aliupseeriliiton toiminta. Jäsenmaksutulosta merkittävä määrä tulee paikallisyhdistysten käyttöön. Aliupseeriliiton vuoden 2018 budjetissa tämä määrä oli yhteensä noin 100 000 euroa.

  • Osaamisen kehittäminen on osa virkauraa

    Aliupseerikoulutus lukeutuu Puolustusvoimissa annettavaan henkilöstön täydennyskoulutukseen. Miten se siis eroaa upseerikoulutuksesta? Täydennyskoulutus ei johda tutkintoon. Aliupseereiden täydennyskoulutuksella on kuitenkin tärkeä merkitys osaamisen nousujohteisessa kehittämisessä sekä suora vaikutus tehtävätasoilla etenemiseen.

  • Virkamatka ja kulukorvaukset

    Virkamatka on esimiehen määräyksestä tehtävä matka, jonka virkamies tekee virkatehtävien hoitamista varten virkapaikan ulkopuolelle. Virkamatkustamisen periaatteet määritellään matkakustannusten korvaamisesta tehdyssä valtion virka- ja työehtosopimuksessa, jota kutsutaan matkustussäännöksi.