Siir­ry si­säl­töön

So­ti­lail­le oi­keus par­taan ja viik­siin

Aliup­see­ri­liit­to, Pääl­lys­tö­liit­to, Ra­ja­tur­val­li­suusu­nio­ni ja Up­see­ri­liit­to ovat esit­tä­neet Puo­lus­tus­voi­mien pää­e­si­kun­nal­le ja Ra­ja­var­tio­lai­tok­sel­le, että parta ja viik­set sal­lit­tai­siin jat­kos­sa Puo­lus­tus­voi­mis­sa ja Ra­ja­var­tio­lai­tok­ses­sa työs­ken­te­le­vil­le so­ti­lail­le.

Jär­jes­tö­jen te­ke­män esi­tyk­sen mu­kaan ylei­sen pal­ve­lus­oh­je­sään­nön muut­ta­mi­nen par­to­jen ja viik­sien sal­li­mi­sek­si edis­tää tasa-​arvoa, yk­si­lön iden­ti­teet­tiä ja mu­kau­tu­mis­ta ajan hen­keen. Jär­jes­tö­jen mu­kaan kyse on myös yh­den­ver­tai­suu­des­ta. Esi­mer­kik­si re­ser­vi­läi­sil­tä ei kiel­le­tä par­taa ker­taus­har­joi­tuk­sis­sa. Par­rak­kuus ei myös­kään estä so­ti­laan pal­ve­lus­ta. Vain har­vois­sa rau­han ajan teh­tä­vis­sä par­ral­la ja viik­sil­lä on to­sia­sial­lis­ta vaa­raa tai hait­taa.

Tasa-​arvovaltuutettu otti vuon­na 2023 mies­ten ul­ko­nä­köön liit­ty­vät, ase­pal­ve­lus­ta ja so­ti­las­vir­ko­ja kos­ke­vat, sään­nök­set oma-​aloitteisesti sel­vi­tet­tä­väk­seen. Tasa-​arvovaltuutettu näkee tär­keä­nä asian ar­vioi­mi­sen uu­del­leen sään­nöl­li­sin vä­lia­join yh­teis­kun­nan ke­hit­tyes­sä.

Pää­e­si­kun­ta to­te­si tasa-​arvovaltuutetulle an­ta­mas­sa sel­vi­tyk­ses­sään, että se ei näe es­tet­tä ylei­sen pal­ve­lus­oh­je­sään­nön pu­keu­tu­mis­ta ja siis­teyt­tä kos­ke­vien mää­räys­ten muut­ta­mi­sek­si siten, että oh­jeis­tus olisi mies­ten osal­ta yh­den­mu­kai­sem­pi nai­sia kos­ke­van oh­jeis­tuk­sen kans­sa. Pää­e­si­kun­nan mu­kaan muu­tok­sel­le ei tun­nis­te­ta kou­lu­tuk­sel­li­sia tai pal­ve­lus­tur­val­li­suu­teen liit­ty­viä es­tei­tä ny­kyis­ten mää­räys­ten yh­den­mu­kais­ta­mi­sek­si.

Jär­jes­tö­jen mu­kaan myös kan­sain­vä­li­nen käy­tän­tö puol­taa muu­tos­ta. Useat muut Nato-​maat sal­li­vat siis­tit ja huo­li­tel­lut par­rat ja viik­set ilman, että se on vai­kut­ta­nut hei­dän tais­te­lu­ky­kyyn­sä tai am­mat­ti­tai­toon­sa. Esi­mer­kik­si useis­sa Nato-​maissa sal­li­taan par­to­jen ja viik­sien pi­tä­mi­nen, kun­han ne eivät vaa­ran­na tur­val­li­suut­ta tai am­ma­til­lis­ta toi­min­ta­ky­kyä. Tar­kat sään­nöt voi­vat vaih­del­la eri ase­la­jien ja yk­si­köi­den vä­lil­lä, ja ne voi­vat myös muut­tua ajan myötä.

  • Ta­voit­tee­na toi­min­ta­ky­ky ja hyvä ter­veys

    Puo­lus­tus­voi­mien teh­tä­vä­nä on tuot­taa toi­min­ta­ky­kyi­siä tais­te­lu­jouk­ko­ja. Siksi tais­te­li­jan ter­veyt­tä ja toi­min­ta­ky­kyä edis­tä­vät tee­mat ovat jat­ku­vas­ti esil­lä Puo­lus­tus­voi­mis­sa. Yksi tär­keä ta­voi­te tässä työs­sä on tu­pa­kan ja mui­den ni­ko­tii­ni­tuot­tei­den käy­tön vä­hen­tä­mi­nen.

  • TIP-​kyselyn hyö­dyn­tä­mi­nen – tu­lok­sis­ta ke­hit­tä­mi­seen

    Työil­ma­pii­ri­ky­se­ly teh­dään kai­kil­le yli puoli vuot­ta Puo­lus­tus­voi­mien pal­ve­luk­ses­sa ol­leil­le. Ni­met­tö­mä­nä suo­ri­tet­ta­van ky­se­lyn teh­tä­vä­nä on seu­ra­ta työil­ma­pii­riin kuu­lu­via te­ki­jöi­tä, kuten hen­ki­lös­tön työ­mo­ti­vaa­tio­ta, me-​henkeä ja esi­mies­työ­tä.

  • Nato-​tehtävät kiin­nos­ta­vat

    Aliup­see­ri­lii­ton jä­sen­tut­ki­muk­sen mu­kaan selvä enem­mis­tö aliup­see­reis­ta on ha­lu­kas läh­te­mään Nato-​tehtäviin, jos täl­lai­nen mah­dol­li­suus tar­jou­tuu. Jä­se­net nä­ke­vät, että ul­ko­maan­teh­tä­vien tulee pe­rus­tua va­paa­eh­toi­suu­teen.