Siir­ry si­säl­töön

Vuo­rot­te­lu­va­paa aut­taa jak­sa­maan

Kun si­nul­la on työ­his­to­ri­aa yli 20 vuot­ta, voit hakea tau­koa työ­hö­si so­pi­mal­la siitä työ­nan­ta­ja­si kans­sa. Vuo­rot­te­lu­va­paal­la tar­koi­te­taan jär­jes­te­lyä, jossa työn­te­ki­jä jää mää­rä­ai­kai­ses­ti va­paal­le työ­teh­tä­vis­tään. Vuo­rot­te­lu­va­paa voi kes­tää 100 – 180 ka­len­te­ri­päi­vää.

Ky­sei­sel­tä ajal­ta ei mak­se­ta palk­kaa, vaan vuo­rot­te­lu­kor­vaus­ta. Vuo­rot­te­lu­kor­vaus on 70 pro­sent­tia siitä työt­tö­myys­päi­vä­ra­has­ta, jota sai­sit työt­tö­mä­nä ol­les­sa­si. Mi­kä­li olet ollut työt­tö­myys­kas­san jä­se­ne­nä vä­hin­tään 26 viik­koa ennen vuo­rot­te­lu­va­paan alkua, las­ke­taan kor­vaus an­sio­si­don­nai­ses­ta päi­vä­ra­has­ta. Vuo­rot­te­lu­va­paa­kor­vauk­sen mak­saa oma työt­tö­myys­kas­sa­si. Muis­sa ta­pauk­sis­sa kor­vaus las­ke­taan pe­rus­päi­vä­ra­has­ta ja sen mak­saa Kan­sa­ne­lä­ke­lai­tos. Vuo­rot­te­lu­kor­vaus on ve­ro­na­lais­ta tuloa.

Vuo­rot­te­lu­va­paal­le jää­mi­nen edel­lyt­tää, että

  • olet teh­nyt ko­koai­ka­työ­tä (yli 75 % alan enim­mäis­työ­ajas­ta)
  • olet teh­nyt työ­nan­ta­jan kans­sa so­pi­muk­sen vuo­rot­te­lu­va­paal­le siir­ty­mi­ses­tä
  • työ­nan­ta­ja palk­kaa vuo­rot­te­lu­va­paan ajak­si TE-​toimistossa työt­tö­mä­nä työn­ha­ki­ja­na ole­van hen­ki­lön, joka täyt­tää vuo­rot­te­lu­va­paa­lain edel­ly­tyk­set
  • työ­suh­tee­si sa­maan työ­nan­ta­jaan on kes­tä­nyt yh­tä­jak­soi­ses­ti vä­hin­tään 13 kuu­kaut­ta ennen vuo­rot­te­lu­va­paal­le jää­mis­tä
  • si­nul­la on ennen vuo­rot­te­lu­va­paan al­ka­mis­ta ollut työ­his­to­ri­aa vä­hin­tään 20 vuot­ta.

Vuo­rot­te­lu­va­paan tar­koi­tus on tukea työn­te­ki­jän jak­sa­mis­ta ja mah­dol­lis­taa työ­ko­ke­mus työt­tö­mäl­le työn­ha­ki­jal­le. Vuo­rot­te­lu­va­paan ai­ka­na on mah­dol­lis­ta myös tehdä töitä. Mah­dol­li­set palkka-​ ja muut työ­tu­lot kui­ten­kin vä­hen­tä­vät vuo­rot­te­lu­kor­vaus­ta. Vuo­rot­te­lu­va­paal­la ole­van tulee il­moit­taa vuo­rot­te­lu­kor­vauk­sen mak­sa­jal­le vii­py­mät­tä työs­tä, yri­tys­toi­min­nas­ta ja muis­ta sei­kois­ta, jotka vai­kut­ta­vat kor­vauk­sen mak­sa­mi­seen.

Työt­tö­myys­tur­vaan vai­kut­ta­vat la­ki­sää­tei­set etuu­det, kuten las­ten ko­ti­hoi­don­tu­ki, vä­hen­tä­vät myös vuo­rot­te­lu­kor­vaus­ta. Vuo­rot­te­lu­kor­vauk­seen eivät kui­ten­kaan vai­ku­ta perhe-​eläkkeet, asu­mis­tu­ki, lap­si­li­sä, toi­meen­tu­lo­tu­ki tai omais­hoi­don tuki. Vuo­rot­te­lu­kor­vauk­sen suu­ruu­teen ei myös­kään vai­ku­ta ennen vuo­rot­te­lu­va­paa­ta an­sait­tu ja va­paan ai­ka­na mak­set­tu lo­ma­ra­ha.

Hyö­dyl­li­siä link­ke­jä

>> Työt­tö­myys­kas­sa Aaria: Kuka voi saada vuo­rot­te­lu­kor­vaus­ta(avau­tuu uu­teen ik­ku­naan)

>> Kela: Vuo­rot­te­lu­kor­vauk­sen mää­rän las­ken­ta(avau­tuu uu­teen ik­ku­naan)


  • Työ­suo­je­lun ajan­koh­tais­päi­vät

    Jä­sen­mak­sua mak­sa­va edus­tet­ta­vam­me on an­sain­nut kai­ken mah­dol­li­sen tie­don ja työn tuen, mitä vir­kaeh­to­so­pi­muk­sin voi­daan to­teut­taa. Työ­suo­je­lu­kou­lu­tus kuu­luu val­tion vir­kaeh­to­so­pi­muk­sen mu­kaan työ­nan­ta­jan tu­ke­maan am­mat­tiyh­dis­ty­kou­lu­tuk­seen.

  • Fyy­si­sen toi­min­ta­ky­vyn seu­ran­ta

    So­ti­lai­den suo­ri­tus­ky­kyä tes­ta­taan sään­nöl­li­ses­ti kenttäkelpoisuus-​ ja fyy­si­sen kun­non tes­teil­lä. Am­mat­ti­so­ti­laa­na jo­kai­sen aliup­see­rin tulee yl­lä­pi­tää vir­ka­teh­tä­vien­sä edel­lyt­tä­miä pe­rus­tai­to­ja ja kun­toa. Nämä vaa­ti­muk­set pe­rus­tu­vat la­kiin puo­lus­tus­voi­mis­ta ja puo­lus­tus­mi­nis­te­riön ase­tuk­seen.

  • Työ­suo­je­lu­vaa­lit 2019

    Tu­le­va syksy on työ­suo­je­lun kan­nal­ta mer­kit­tä­vä. Hal­lin­to­yk­si­köi­den työ- ja pal­ve­lus­tur­val­li­suus­toi­mi­kun­tien kausi päät­tyy ku­lu­van vuo­den lo­pus­sa. Toi­mi­kausi on ne­li­vuo­ti­nen.