Ylikersantti Hartikaisesta Vuoden urheilija
Ylikersantti Toni Hartikainen (33) on Aliupseeriliiton vuoden 2020 urheilija. Pitkään amerikkalaista jalkapalloa pelannut Hartikainen oli mukana viemässä oman joukkueensa Kuopion Steelersin SM-voittoon viime vuonna.
Nuorena miehenä Hartikainen pelasi mielellään jääkiekkoa ja jalkapalloa. Joukkuelajit ovat aina kiinnostaneet häntä yksilölajeja enemmän. Amerikkalaisen jalkapallon hän aloitti 16-vuotiaana. Uusi laji löytyi ihan sattumalta ja koukutti miehen saman tien.
– Siltä tieltä ei ollut enää paluuta. Minua innosti yhteisöllisyys ja joukkuehenki. Peliin parista löytyivät myös parhaat ystävät.
Hartikaista innostaa lajissa sen kokonaisvaltaisuus ja pelin taktiset ominaisuudet. Hartikaisen pelipaikka takapuolustajana valikoitui nopeasti. Hänen vahvuuksiaan pelaajana ovat kokonaisvaltainen urheilullisuus sekä nopeus ja ketteryys. Ajan myötä hänelle kasvoi myös hyvä lajitaito ja pelitekniikka.
– Takapuolustajalla tulee olla myös halu taklata. Kaikilla tätä halua ei ole. Se vaatii urheilullisuutta, itseluottamusta ja tiettyä rämäpäisyyttä.
Amerikkalaista jalkapalloa voi kokeilla kuka tahansa. Kiinnostus urheilua ja lajia kohtaan riittää. Hartikaisen mukaan Suomessa on kattava seuraverkosto. Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry:n mukaan laji tarjoaa sekä fyysisiä että älyllisiä haasteita. Eri pelipaikat vaativat erilaisia ominaisuuksia. Siksi laji sopii yhtä lailla pienelle ja vikkelälle kuin isolle ja voimakkaalle pelaajalle. Lajin vakavamielisen harrastamisen voi hyvin aloittaa vasta aikuisiällä. Harrastusmahdollisuuksia on tarjolla naisille, miehille ja nuorille.
Ura huipentui SM-voittoon
Pitkän harkinnan jälkeen Hartikainen päätti aktiiviuransa vuoden 2020 lopulla. Kolme viimeistä vuotta Kuopio Steelers on pelannut Vaahteraliigassa. Vuonna 2020 joukkue voitti suomenmestaruuden ensimmäistä kertaa. Se oli Hartikaisen uran hienoin hetki ja samalla mahdollisuus lopettaa urheilu-ura huipulla.
Urheilu-uran lopettaminen muutti miehen elämän rytmiä. Aikaisemmin täyteen ahdetussa kalenterissa on nyt tilaa muullekin kuin pelaamiselle.
– Aktiiviaikana minulla oli kolme joukkueharjoitusta viikossa. Kesäkaudella lisäksi pelit. Lisäksi kävin kolme kertaa viikossa salilla ja sen päälle vielä muu liikunta.
Liikuntaa Hartikainen ei ole jättänyt kokonaan urheilu-uran päättymisen jälkeen. Lisääntynyt vapaa-aika on mahdollistanut hänelle palaamisen jääkiekon pariin. Tällä hetkellä keskeiset tavoitteet kohdistuvatkin omaan hyvinvointiin.
– Lennostolla on kolme kiekkovuoroa viikossa. Tosin tällä hetkellä ne ovat koronatauolla. Lisäksi saliharjoitukset jatkuvat kolme kertaa viikossa.
Työ valvonta-alalla innostaa
Hartikainen työskentelee tällä hetkellä Karjalan lennostossa tilannevalvonta-aliupseerina. Tilannevalvojat työskentelevät Ilmavoimien johtokeskuksissa ja muodostavat ilmatilannekuvaa. Tätä tietoa käytetään alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen. Hartikainen pitää nykyisestä työstään ja haluaa jatkossakin työskennellä valvonta-alalla.
– Olen ollut tässä työssä yli viisi vuotta. Tehtävä on mielenkiintoinen ja työyhteisö aivan mahtava. Valtaosa työkavereistani on omanikäisiä. Meillä on myös samanhenkiset puheenaiheet.
Halu kehittyä nykyisessä tehtävässä kannustaa Hartikaista.
– Haluan kehittyä tehtävässäni ja laajentaa omaa osaamistani ja asiantuntemustani. Tavoitteenani pitkä ja menestyksekäs ura Puolustusvoimissa.
Vuoden urheilija tiedostaa, että hyvä fyysinen suorituskyky on tärkeää ammattisotilaalle. Hartikaisen mukaan Karjalan lennosto tukee työntekijöidensä liikkumista. Kaikilla on lähtökohtaisesti hyvät mahdollisuudet liikkumiseen myös työn puitteissa.
– Vuorotyö toki asettaa haasteita viikkoliikuntamahdollisuuden toteuttamiseen. Iso osa työntekijöistä liikkuu kuitenkin vapaa-ajallaan niin, että ammattisotilaalta vaadittava kuntotaso pysyy yllä. Viikkoliikunta ei voi olla ammattisotilaalle ainoa liikuntamuoto. Säännöllisellä liikunnalla on suuri vaikutus yleiseen jaksamiseen ja hyvinvointiin.
Vaikka miehen kalenteriin tuli vuodenvaihteessa paljon tyhjää tilaa, ei sen täyttämiselle vielä ole ollut kiire.
– Minulla ei vielä ole ilmennyt tarvetta täyttää kalenteria. Nyt minulla on jopa vapaapäiviä. Kun säännölliset iltatreenit jäivät pois, olen päässyt ajoissa nukkumaan ja saanut kunnon yöunet. Aamuisin olen aiempaa virkeämpi.
Hartikainen pitää mahdollisena, että hän palaa vielä amerikkalaisen jalkapallon pariin jossakin toisessa roolissa. Häntä on jo kyselty valmennusporukkaan. Vaikka kiinnostusta valmentamiseenkin on, ihan vielä ei ole kuitenkaan sen aika. Tulevana kesänä hänellä on ensimmäistä kertaa kuuteentoista vuoteen mahdollisuus nauttia vapaista kesäviikonlopuista.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Pohjoismaista koulutusyhteistyötä
Vuonna 2014 käynnistynyt Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö (FISE) laajeni vuoden 2018 alussa koskemaan aliupseeriston koulutusta. Ensimmäinen koulutusvaihtoon Suomeen tullut ruotsalainen aliupseeri oli ylikersantti Stefan Peltonen.
-
Edunvalvonta vaatii suunnitelmallisuutta
Vääpeli Mikko Mahlamäki aloitti 2. Logistiikkarykmentin aliupseerien luottamusmiehenä maaliskuun alussa. Pitkin läntistä Suomea sijoittuvan joukko-osaston aliupseerien edunvalvonta vaatii suunnitelmallisuutta ja hyvää ajanhallintaa.
-
Perinnemestari vaihtui Merisotakoululla
Pursimies Tero Mäkirinta Gyltön vartiostosta otti merivoimien perinnemestarin tehtävän vastaan toukokuussa. Perinnemestarin tehtävänä on viedä eteenpäin aliupseeriperinteitä lähinnä merisotakoulun opiskelijoille, mutta myös koko merivoimissa.