Nuuskaus, riippuvuus ja lopettamisen tuki
Nuuskaatko? Mitä itse ajattelet asiasta? Oletko pohtinut vaikutuksia omaan terveyteesi tai toimintakykyysi? Kiinnostaako lopettaminen? Puolustusvoimat tukee henkilökunnan tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentämistä ja lopettamista. Käänny oman työterveyshuoltosi puoleen, saat sieltä neuvontaa, ohjausta ja tukea.
Nuuska sisältää jopa enemmän nikotiinia kuin tupakka (avautuu uuteen ikkunaan)ja aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Nuuskaaminen voi aiheuttaa nikotiiniriippuvaiselle tunteen suorituskyvyn paranemisesta, joka johtuu vieroitusoireiden lievittymisestä ja nikotiiniannoksen aiheuttamasta mielihyvän tunteesta. Nikotiini kiihdyttää akuutisti sydämensykettä ja sydänlihaksen supistumista. Se myös kiihdyttää sympaattisen hermoston toimintaa, mikä supistaa ääreisverenkiertoa ja nostaa verenpainetta. Näin esimerkiksi lihasten hapensaanti ja edelleen fyysinen suorituskyky voivat heikentyä.
Nuuskaaminen johtaa usein vaurioihin ikenissä ja suun terveyden huononeminen on riskitekijä monille sairauksille ja tulehduksille. Näin koronaviruspandemian aikana on hyvä pohtia myös sitä, miten nuuskaaminen ja sormien toistuva vieminen suuhun vaikuttaa infektioiden leviämiseen. Nuuskauksen pitkäaikaisvaikutuksista, samoin kuin sähkösavukkeesta on toistaiseksi tehty vähemmän tutkimusta kuin tupakoinnista, ja nykyiset käyttäjät ovatkin koekaniineja isossa ihmiskokeessa.
Nikotiiniriippuvuus on vaikea riippuvuuden laji. Lopettamisen terveyshyödyt ovat kuitenkin merkittävät, myös nuuskaajalle. Omaa lopettamista pohtiessa on hyvä tehdä nikotiiniriippuvuustesti, jonka tulos antaa osviittaa siitä, millaiseksi oma riippuvuus on muodostunut. Testi löytyy viereiseltä sivulta.
Eritoten suomalainen mies ajattelee usein, että nuuskan tai tupakan käytön tulee loppua kuin seinään ilman mitään apua. Motivaatiota ja oma päätös toki tarvitaan, mutta kannattaa olla armollinen itselleen ja ottaa vastaan saatavissa oleva tuki.
Nikotiinikorvaustuotteet sisältävät nikotiinia, mutta vain vähän. Niitä käytettäessä fyysiset vieroitusoireet helpottuvat, mutta ei synny mielihyvän kokemusta. Tuotteita on erilaisia ja eri annoksilla. Nikotiinilaastarista vapautuu nikotiinia hitaasti, mutta tasaisesti.
Suuhun annosteltavia tuotteita ovat purukumi, imeskelytabletti, kielenalustabletti, inhalaattori ja suusumute. Purukumia käytettäessä sitä jauhetaan, kunnes suuhun tulee voimakas maku. Tällöin purukumi siirretään ikeneen odottamaan siihen asti, kun maku on kokonaan poistunut ja nikotiini imeytynyt suoraan suun limakalvojen kautta. Jos purukumia pureskellaan liian tiheään, nikotiinia valuu syljen mukana vatsaan. Nikotiini ei imeydy vatsasta, mutta voi aiheuttaa närästystä ja hikkaa.
Tupakoinnin lopettamisen tukena käytettävä lääke voi olla hyvä vaihtoehto, jos tupakointia ja nuuskausta on ollut pitkään.
Anelma Lammi ja Hanna Renkola
Keuhkoterveysjärjestö Filha ry
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Älä hyväksy kiusaamista
Epäasiallinen kohtelu ja työpaikkakiusaaminen piinaavat suomalaisia työpaikkoja. Ratkaisevaa kiusaamisen ehkäisyssä on sopia työpaikalla yhteisesti, että epäasiallista käyttäytymistä ja kiusaamista ei hyväksytä. Kiusaamisen nollatoleranssin rakentamisessa koko työyhteisön rooli on tärkeä, osoittaa Työterveyslaitoksen Sopuisa työyhteisö -hanke.
-
Aliupseeritehtävien määrä kasvussa
Vuoden 2020 henkilöstötilinpäätöksen mukaan Puolustusvoimissa työskenteli vuoden 2020 lopulla 12520 ihmistä. Heistä 3223 oli aliupseereita ja sopimussotilaita. Aliupseerien määrä kasvaa ja heille on tulossa yhä vaativampia tehtäviä.
-
Puolustusvoimien henkilöstörakenne muutoksessa
Opistoupseereilta vapautuu jatkossa vuosittain noin 100 tehtävää. Merkittävä osa niistä kohdentuu aliupseereille. Henkilöstörakenteen muutos asettaa uusia vaatimuksia myös aliupseeritehtävien suunnittelulle ja aliupseerien osaamisen kehittämiselle.