Siirry sisältöön

Lexistä Vuoden 2019 sotakoira

Kultainennoutaja Njord "Lex" on valittu Vuoden 2019 sotakoiraksi. Nimitys julkistettiin koiramessujen yhteydessä 7.12. Samalla julkaistiin myös muiden viranomaisten palveluksessa toimivat vuoden virkakoirat.

Lex työskentelee Upinniemessä Rannikkoprikaatissa ja se on koulutettu räjähteiden, aseiden ja niiden osien etsintään.
Lexin ohjaaja on ylikersantti Jan Ekholm. Hän kertoo, että nyt 1,5 vuoden iässä Lex on osoitteutunut todella päteväksi niihin etsintätehtäviin, joihin sitä koulutetaan. Puolustusvoimien ensimmäinen virkatehtäviin koulutettava kultainennoutaja antaa jatkuvasti uutta tietoa rodun soveltuvuudesta sotakoiran tehtäviin sekä sen kasvatuksen vaatimista koulutusmetodeista

– Voin jopa sanoa, että tässä tapauksessa koira opettaa enemmän kouluttajaansa kuin kouluttaja koiraansa.

Muut Vuoden virkakoira -arvonimen vastaanottaneet olivat poliisikoira Viksu, tullikoira Aino, rajakoira Cena ja vankilakoira Tuisku.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lähde: Suomen Kennelliitto
Kuvat: Suomen Kennelliitto/Jukka Pätynen
  • Muutoksia työkyvyn tukiohjelmaan

    Puolustusvoimat on uudistanut työkyvyn tukiohjelmaa. Toimintamallin tarkoituksena on tukea työkykyä ja työssä jatkamista mahdollisimman pitkään.

  • KIKY-pidennykset poistuvat

    Valtion sopimusratkaisussa sovittiin, että kilpailukykysopimuksen (KIKY) mukanaan tuoma palkaton työajan pidennys poistuu lokakuussa.

  • Meluvammat edelleen sotilaiden kiusana

    Meluvamma on edelleen selvästi yleisin ammattitauti. Tyypillisesti meluvammat johtuvat pitkäaikaisesta melualtistuksesta. Sotilaille puolestaan tyypillisiä ovat äkillisen trauman aiheuttamat meluvammat.