Mikä sitten on häirintää tai epäasiallista kohtelua? Epäasiallista kohtelua on vaikea tunnistaa, koska ihmiset kokevat asioita ja tilanteita eri tavalla. Työturvallisuuslaissa kielletään häirintä, joka aiheuttaa työntekijän terveydelle haittaa tai vaaraa. Häirintä on järjestelmällistä ja jatkuvaa kielteistä toimintaa ja tai käyttäytymistä.
Mikä on häirintää?
-
toistuva uhkailu
-
pelottelu
-
ilkeät ja vihjailevat viestit
-
väheksyvät ja pilkkaavat puheet
-
työnteon jatkuva ja perusteeton arvostelu ja vaikeuttaminen
-
maineen ja aseman kyseenalaistaminen
-
työyhteisöstä eristäminen
-
seksuaalinen häirintä
Mikä ei ole häirintää?
Työnantajan työnjohtovaltaan kuuluvat päätökset ja toimet voidaan helposti tulkinta epäasiallisiksi. Työnantajalla on kuitenkin oikeus suunnitella, johtaa ja valvoa työntekoa. Työnantajalla on kuitenkin toimivalta päättää työtehtävien laadusta, laajuudesta ja työtavoista sekä työpaikan menettelytavoista.
Häirintää tai työpaikkakiusaamista ei ole
-
työhön liittyvistä päätöksistä, asioista ja tulkintaristiriidoista aiheutuva epävarmuus ja ahdistus
-
työhön liittyvien ongelmien ratkaisut työyhteisössä
-
perusteltu kurinpidollinen rangaistus tai huomautus
-
työtehtävien tai organisaation muutokset
-
työkykyä koskeviin tutkimuksiin ohjaus
Helposti voitaisiin ajatella, että epäasiallinen kohtelu, syrjintä ja kiusaaminen lähtevät yksittäisten ihmisten välisistä konflikteista tai ristiriidoista. Useimmat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että laajemmat työyhteisöön ja työn tekemiseen liittyvät ongelmat lisäävät konflikteja ja epäasiallista kohtelua. Työhön liittyviä ongelmia voivat olla muun muassa kiire, ylityöt, tiedonkulun katkokset, huonosti suunnitellut työprosessit ja vaikeudet pysyä aikataulussa. Epäselvät pelisäännöt ja johtamisen puutteet ovat aiheuttaneet epäasiallista kohtelua työilmapiirin analyysin perusteella puolustusvoimissakin.
Pääesikunnan laatima ohje epäasiallisen kohtelun ehkäisystä löytyy PV PANOS normiluettelosta asiakirjanumerolla HG1647. Asiakirjan laadintaa on vahvasti ohjannut lainsäädäntö, mikä kieltää häirinnän ja epäasiallisen kohtelun. Syrjinnän, kiusaamisen ja häirinnän kieltoja on esimerkiksi perustuslaissa, työsuojelulaissa, tasa-arvolaissa, yhdenvertaisuuslaissa, virkamieslaissa, työsopimuslaissa ja rikoslaissa.
Epäasiallisen kohtelun lopettaminen on aina linjaorganisaation ja sen esimiesten vastuulla, jotka voivat käyttää apunaan asiantuntijoita ja luottamushenkilöitä. Asiakirjassa annetaan toimintaohjeet epäasiallisesti kohdelluille, heidän tukihenkilöilleen, esimiesten tukena toimiville asiantuntijoille sekä esimiehille.
Henkilöstön edustajille voin suositella lämpimästi ohjeeseen tutustumista. Mikäli joskus käy niin, että edustettavasi lähestyy näin aralla aiheella, luottamusmiehen valmiudet toimimaan on paremmat. Eikä tätä ulkoa tarvitse opetella, kun tiedät sisällön suurin piirtein ja löydät ohjeen nopeasti, on aina helpompi astua mukavuusalueen ulkopuolelle ja lähteä hoitamaan maksavan jäsenen asioita. Toivon tietenkin, että tämän kaltaisia tapahtumia ei tule ja työnantaja voi tarjota kaikille meille terveen ja hyvinvoinniltaan ylivertaisen työympäristön.