Leirinuotiolla
Syksy on saapunut, ja sen mukana on metsä täynnä herkullisia sieniä joiden tunnistamiseen ei vaadita paljoa työtä. Suomen metsissä onkin arviolta n.500 eri ruokasieneksi kelpaavaa lajiketta, joten niiden tunnistaminen myrkyllisistä saattaa olla elintärkeä taito syysmetsässä selviytymisen kannalta.
Tattikastike
– Kuumenna pannu ja lisää nokare voita
– Lisää pilkotut sipulit ja pilkottu tatti, sekä paista niitä hetki.
– Tarkista leikatun konjakin laatu maistamalla.
– Kun olet varmistunut leikatun konjakin laadusta, lisää sitä pannulle reilulla kädellä.
– Lisää loraus kermaa, suolaa ja pippuria, ja kypsennä miedolla lämmöllä muutama minuutti.
Kurpitsaa ja raitajuurta ruiskuorella
– Valmista ruisrouhe murskaamalla ruisnäkkäriä.
– Kuori ja pilko juurekset.
– Pyöräytä juureksia oliiviöljyssä
– Pyöräytä juurekset ruisrouheessa
– Kuumenna pannu ja lisää reilusti voita
– Paista juurekset kypsiksi jaa mausta suolalla.
Vinkki: Raitajuurella kestää kypsyä kurpitsaa kauemmin, joten jos mahdollista, niin raitajuuren esikeitto nopeuttaa ja helpottaa prosessia.
Liekitettyä naudanmaksaa
– Kuumenna pannu ja lisää nokare voita
– Paista maksaan molemmin puolin kaunis paistopinta.
– Tarkista leikatun konjakin laatu maistamalla.
– Kun olet varmistunut leikatun konjakin laadusta, lisää sitä pannulle reilulla kädellä.
– Kallista pannua lähelle liekkiä, ja anna konjakin syttyä tuleen.
– Mausta suolalla ja tarjoile heti kun liekki on sammunut.
Vinkki: Liekittäminen perustuu höyrystyvään alkoholiin, joten tulee toimia ripeästi konjakin lisäämisen jälkeen. Jos konjakki ei syty, on alkoholi ehtinyt jo haihtua pannulta. Lisää konjakkia uudestaan, ja pyri toimimaan nopeammin. Maksaa ei myöskään saa ylikypsentää, sillä silloin maksa ”maksoittuu” ja maistuu kitkerältä.
Ainesosat:
Liekitettyä naudan maksaa
- Puolustuslaitos leikattua konjakkia
- Naudan maksaa
- Voita
- Suolaa
Kurpitsaa ja raitajuurta ruiskuoressa
- 1 syyskurpitsa
- muutama raitajuuri
- Ruisrouhe (ruisnäkkäriä)
- Oliiviöljyä
- Voita
- Suolaa
- Pippuria
Tattikastike
- 1 tatti
- Puolustuslaitos leikattua konjakkia
- Kermaa
- 1 sipuli
- Suolaa
- Pippuria
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Jyrki Surkka suosittelee näitä kirjailijoita
Olen lukijaprofiililtani aika on/off-mies. Siksi lukemiseni keskittyy yleensä loma-ajalle. Minulla on nimittäin lähes pakottava tarve saada kirja luetuksi saman tien kun aloitan sen.
-
Leirinuotiolla
Eräkokki kertoo Leirinuotiolla, miten valmistetaan maasto-olosuhteissa loimukonjakkitaimenta tykötarpeineen.
-
Viisi vinkkiä huolettomaan kesäreissuun
Passi, hammasharja ja TaskuTurva-sovellus. Mitä muuta pitikään muistaa ennen reissuun lähtöä? Ota vakuutuskumppanimme Turvan vinkit haltuun valmistautuessasi matkalle lähtöön.