Kehittyvä turvaverkko
Vuoden 2016 lopussa astui voimaan Laki tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävässä. Laki toi mukanaan merkittäviä parannuksia kriisinhallintatehtävissä vammautuneiden hoitojen tehtävistä aiheutuneiden henkisten järkytysreaktioiden hoitojen korvaamiseen.

Eduskunta esitti laista päätettäessä ponnen, jonka mukaan lain toimivuutta tulee tarkastella kahden vuoden sisällä. Tarkasteluun liittyen Valtiokonttori on järjestänyt kaksi Maanpuolustuksen turvaverkko –tapahtumaa vuosina 2017 ja 2018. Niiden tarkoituksena oli koota lain vaikutusalueella toimivien tahojen asiantuntemus yhteen kehittämään turvaverkkoon liittyvää toimintaa. Kesäkuussa 2017 pidetyn tapahtuman aikana koottuja kehitysideoita on jo laitettu toimeen.
Toimialajohtaja Jyri Tapper Valtiokonttorista kertoi lokakuun tilaisuuden aluksi, että turvaverkkoa tarvitaan, kun maanpuolustustehtävissä olevat henkilöt altistuvat vaaratilanteille. Turvaverkon tehtävänä on varmistaa erinomainen hoito ja sujuva palautuminen työelämään tai opintoihin.
– Henkilöllä tulee olla sellainen tunne, että jos minulle jotakin sattuu, minusta pidetään huolta. Tavoitteena on yhden luukun periaate. Olemme täällä pohtimassa, miten kehitämme niitä toimintamalleja, millä palautetaan työ- ja toimintakyky?
Tilaisuuteen osallistui edustajia Puolustusvoimista, Puolustusministeriöstä sekä Sosiaali- ja terveysministeriöstä. Lisäksi paikalla oli asiantuntijoita useita sidosryhmistä kuten Kriisinhallintatehtävissä vammautuneet ry:stä, Varusmiehenä vammautuneet ry:stä ja sotilaiden edunvalvontajärjestöistä. Lisäksi tilaisuuteen osallistui lukuisia Valtiokonttorin asiantuntijoita.
Tutustu Valtiokonttorin palveluihin osoitteessa www.valtiokonttori.fi. Kriisinhallinta –hakusanalla sivuilta löytyy runsaasti tietoa asiasta.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Puolustusselonteko 2021
Valtioneuvosto antoi eduskunnalle puolustusselonteon syyskuussa. Selonteossa määritellään linjaukset Suomen puolustuskyvyn ylläpidolle ja kehittämiselle. Selontekoon on kirjattu myös taloudelliset raamit, henkilöstömäärätavoitteet ja lainsäädännön uudistustarpeet puolustusvoimien lakisääteisten tehtävien hoitamiseksi.
-
Kansainväinen sotilasapu ja kansainvälinen kriisinhallinta ovat eri asioita
Kuluvan vuoden kesäkuussa lakia puolustusvoimissa muutettiin siten, että puolustusvoimien uudeksi tehtäväksi tuli osallistuminen kansainvälisen avun antamiseen ja sen vastaanottamiseen.
-
Valmius tuotetaan koko joukon voimin
Merivoimien komentaja lippueamiraali Jori Harjua haluaa, että koko hänen henkilöstöllään on yhtenäinen tilannekuva merivoimien tilanteesta ja siitä, mihin suuntaan puolustushaaraa kehitetään. Komentaja haluaa jokaisen työntekijänsä ymmärtävän, että merivoimille annetut tehtävät toteutetaan yhdessä, koko joukon voimin.