Aliupseeriston palkkaus
Aliupseereiden ja mekaanikkojen palkkaus muodostuu tehtäväkohtaisesta ja henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvasta palkanosasta. Lisäksi eri tehtäviin liittyy lisäpalkkioita ja työaikaperusteisia korvauksia.

Tehtäväkohtainen palkka
on kaiken perusta ja sen oikeellisuutta on virkamies velvollinen seuraamaan kuukausitasolla ja ilmoittamaan mahdolliset poikkeamat välittömästi palkkahallintoon. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota tehtävänkuvausten allekirjoituspäiviin, sillä ne vaikuttavat tehtäväkohtaisen palkan maksuajankohdan vahvistamisen jälkeen. Osa henkilöstöstä on takuupalkka-ajalla ja tämän päättyessä on syytä tarkastaa omasta tilinauhasta, että palkkaus on muuttunut oikeanlaiseksi.
Tehtäväkohtaiseen palkkaukseen voi koulutuksen myötä vaativuusluokissa 3,4 ja 5 tulla B-korotusosa, joka ei ole varsinainen vaativuustaso kuten OTV- järjestelmässä. Aliupseereiden ylimmällä tasolla AU7-tehtävissä vaaditaan tehtävänhoitajalta 10 palvelusvuoden vankkaa kokemusta. Mikäli henkilö ei täytä tätä vaadetta, on hänen palkkauksensa AU6 siihen sakka kunnes vaade täyttyy. Perusyksiköiden vääpeleiden osalta on sovittu, että tehtäväkohtainen palkkaus on vähintään AU6+4% korotusosuus.
Henkilökohtainen palkanosa
arvioidaan kehityskeskusteluiden yhteydessä ja se perustuu henkilökohtaiseen suoriutumiseen tehtävänkuvauksen mukaisissa tehtävissä, annetuissa tavoitteissa ja muussa toiminnassa. Eri arviointikohtien perusteella muodostuu keskiarvo, jonka perusteella määritetään henkilökohtainen prosenttiosuus. Tällä osuudella korotetaan tehtäväkohtaista palkkausta. Esimies on velvollinen kertomaan alaiselle suoritusarvioinnin jälkeen arviointituloksen vaikutuksesta palkkaukseen.
Ensimmäisellä suoritusarviointikerralla henkilökohtainen prosentti määräytyy suoraan arviointituloksen pohjalta ja seuraavien kertojen osalta huomioidaan kahden arvioinnin keskiarvo. Siirtovelvollisuuteen perustuvien siirtojen yhteydessä voimassa oleva henkilökohtainen prosentti muuttuu euromääräiseksi ja säilyy sellaisena seuraavaan arviointikertaan, jonka jälkeen se muuttuu taas prosenttiperusteiseksi.
Tuntiperusteiset lisät
määräytyvät tehtäväkohtaisen ja henkilökohtaisen palkanosuuden perusteella. Tuntijakajana käytetään 163 jonka perusteella muodostuu henkilön tuntipalkka. Tuntipalkkaa käytetään määritettäessä muun muassa Ilta-, yö-, lauantai-, sunnuntai- ja ylityölisiä.
Muut suoritusperusteiset ja tehtäväkohtaiset lisät
löytyvät Puolustusvoimien lisäpalkkioliitteistä. Erilaisiin tehtäviin liittyen on kiinteitä kuukausiperusteisia lisiä sekä yksittäisiin tehtäväsuorituksiin määriteltyjä lisäpalkkioita. Kuukausiperusteisia ovat muun muassa lennonvarmistus ja vastuulisä, lentotekninen vaaralisä, koiranhoitopalkkio ja suoritusperusteisia esimerkiksi räjäytyslisä, mastotyöpalkkio, hyppylisä ja sukellusraha.
Virkamies on velvollinen seuraamaan oman palkkauksensa muutoksia ja ilmoittamaan esiin nousseista virheistä omille esimiehille ja hallintoyksikön palkkahallintoon. Viime aikoina on usein jouduttu tilanteeseen, jossa virkamiehen palkkausta ja sen oikeellisuutta tarkastellaan useita kuukausia jälkikäteen. Tällaisten tilanteiden välttämiseksi on palkkanauha syytä tarkastaa kuukausittain ja etenkin tehtävänmuutosten ja kehityskeskusteluiden jälkeen, jolloin on todennäköistä että palkkaukseen muodostuu muutoksia. Oikea-aikaisella tietojen tarkastamisella säästytään harmittavilta takaisinperinnöiltä.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Muutto- ja siirtokustannusten korvaaminen
Puolustusvoimien virkamies on velvollinen siirtymään toiseen Puolustusvoimien virkaan tai tehtävään, kun se on tarpeen tehtävien hoidon ja asianomaisen palveluksen asianmukaista järjestelyjä varten.
-
Edunvalvojat koulutukseen
Aliupseeriliitto järjestää vuoden 2017 aikana 12 ammattiyhdistyskurssia ja kaksi järjestötoimintakurssia. Aliupseeriliiton koulutusjärjestelmä sisältää luottamusmiesten perus- jatko- ja täydennyskursseja, yhteistoiminnan perus- ja jatkokurssin, palkkausjärjestelmäkurssin sekä järjestötoiminnan peruskurssin ja puheenjohtajien neuvottelupäivät.
-
Voinko säästää vuosilomaa?
Vuosilomasopimuksen mukaan virasto (Puolustusvoimat) ja virkamies tai työntekijä voivat sopia, että virkamies tai työntekijä säästää osan vuosittaisista lomapäivistään pidettäväksi seuraavalla lomakaudella tai sen jälkeen säästövapailla.