Siirry sisältöön

Aliupseeriliitto kansainvälisestä sotilasavusta:

Perustuttava vapaaehtoisuuteen ja palvelussuhteen ehdoista on sovittava.

Aliupseeriliitto jakaa yleisen käsityksen siitä, että kansainväline turvallisuustilanne lähialueillamme on kiristynyt. Esillä olevassa kysymyksessä kansainvälisen sotilasavun antamisesta motiivi on vastavuoroisen avun saamisessa. Erityisesti tästä syystä Aliupseeriliitto suhtautuu myönteisesti kansainvälisen sotilasavun antamiseen. Sen sijaan henkilöstön asemasta avunannon tilanteissa on eriävä näkemyksiä puolustusministeriön ja hallituksen eduskunnalle antaman esityksen kanssa.

Aliupseeriliitto pitää monien muiden arvovaltaisten tahojen ohella ongelmallisena, että kansainvälisen avunannon tilanteet on lakiesityksessä määritelty epämääräisesti. Ne voivat olla melkein mitä tahansa ja missä tahansa ja kenen johdossa tahansa. Varsinaisia sotatoimia ei ole kysyttäessä suljettu pois. Luotettavuutta taas lisää, että päätöksenteko avun antamisesta on tarvittaessa korkeimmalla kansallisella päätöksentekotasolla.

Aliupseeriliitto edellyttää, että osallistuminen kansainvälisiin sotilasaputehtäviin perustuu, toisin kuin hallituksen esityksessä, vapaaehtoisuuteen. On huomattava, että kaikki puolustushallinnon sotilaita ja siviilejä edustavat järjestöt, jotka ovat asiaan kantaa ottaneet, ovat asiasta täysin yksimielisiä. Tällä tavoin turvataan paras ja motivoitunein sotilasosasto kyseisiin tehtäviin. Muun muassa oikeusministeriö ja eduskunnan oikeusasiamies ovat nähneet hallituksen esityksessä myös perustuslaillisia ongelmia.

Hallituksen esityksessä kansainvälisen sotilasavun tehtävissä palveltaisiin kotimaan palvelussuhteen ehdoilla. Esitys tältä osin osoittaa valmistelijoiden asiantuntemattomuutta sotilastyöstä. Tehtävänkuvauksia ei ole olemassakaan ko. tehtäviin, koska niistä ei tiedetä, mitä ne ovat. Palkkausperuste siis puuttuu. Työaika- ja vapaamääräykset eivät sovellu tilenteiseen operatiiviseen sotilastyöhön. Virkamatkalla oltaessa valtion matkustussäännön kriteerien pitäisi täyttyä majoituksen osalta ja niin edelleen. Luetteloa voitaisiin jatkaa. Palvelussuhteen ehdot näihin tehtäviin on erikseen sovittava. Sodan palvelussuhteen ehtoja kun ei rauhan aikaa ole sovittu.

(Kuva: EU NavalForce)


Mika Oranen

Puheenjohtaja

Aliupseeriliitto

  • Suomen suunnitelma kyberuhkia vastaan

    Suomen kyberturvallisuusstrategian toimeenpano-ohjelmassa tarkastellaan kyberturvallisuuden kehittämistä koko yhteiskunnassa vuosina 2017 - 2020.

  • Sopimustavoitteet sopimukseksi

    JHL edustaa Aliupseeriliittoa valtion keskustason neuvottelupöydässä. Tuossa pöydässä Aliupseeriliiton jäsenten etuja ajaa JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch. Pääneuvottelijana Karrasch neuvottelee muiden pääsopijajärjestöjen ja Valtiovarainministeriön edustajien kanssa sopimuskauden palkoista ja muista työehdoista.

  • Silloin ja nyt

    Syksyllä 1939 Puolustusvoimilla oli 4 700 hevosta ja 134 kuorma-autoa. Suomessa oli tuolloin 380 000 hevosta ja 53 000 autoa. Valmiutta kohotettaessa puolustusvoimat otti siviiliyhteiskunnasta 60 000 hevosta. Myös suurin osa Suomen 20 000 kuorma-autosta otettiin ennen talvisotaa puolustusvoimien käyttöön.